Макар повечето десерти да не спадат към здравословните храни, които да похапваме без угризения, има и изключения. И натуралният шоколад е сред тях. Той не само съдържа изобилие от антиоксиданти и минерали, но действа благотворно както на физическото, така и на психическото ни здраве.

Натуралният шоколад и ползите за регулиране на кръвното налягане

Още една причина да хапваме натурален шоколад

Вкусно и много полезно

Бори стреса и стимулира мозъчната дейност

Черният шоколад стимулира отделянето на хормона на щастието серотонин, като съдържа и магнезий - минерал, който се справя с тревожните състояния. Флавоноидите пък увеличават притока на кръв към мозъка.

Намалява възпаленията в организма

Антиоксидантите в черния шоколад като флавоноидите катехин, епикатехин и процианидин се борят със свободните радикали, като така забавят стареенето.

Снимка 684863

Източник: iStock

Регулира нивата на кръвната захар и работи за сърцето

Няколко изследвания показват, че натуралният шоколад намалява инсулиновата резистентност и намалява усвояването на захарта в кръвния поток. Флавоноидите в него пък намаляват кръвното налягане и риска от сърдечен удар.

Защитава кожата и костите

Противно на вярването, че хората с проблемна кожа не трябва да консумират шоколад, черният всъщност помага за по-доброто състояние на кожата. За това отново са отговорни вездесъщите флавоноиди, които стимулират циркулацията на кръвта. Съдържащите се в него магнезий, манган, мед, цинк и фосфор пък са важни за здравите кости, пишат Today.

Снимка 680939

Източник: iStock

Кой вид натурален шоколад да изберем?

Колкото по-голям е процентът на какаото, толкова по-добре, като тези с поне 70 % са за предпочитане. Колкото повече какао има в шоколада, толкова по-малко е захарта. Ние залагаме на 85% - 90% какао.