Шоколадът е едно от малките изкушения в живота, от които не искаме да се отказваме без основателна причина. А ако сме фенове на натуралния, който е с високо съдържание на какао и по-горчив вкус, вече имаме още една причина да не спираме да си го хапваме (в разумни количества, разбира се).
Според проведено ново изследване от американски учени, натуралният шоколад има значителни ползи за сърдечно-съдовата система и повлиява ефективно нивата на кръвно налягане, намалявайки риска от развитие на хипертония, както и от появата на тромби.
Хипертония е, когато силата, която кръвта упражнява върху артериите в тялото, стане твърде висока. Като есенциална се определя тази хипертония, за която няма установена причина. И именно тя се повлиява ефективно от редовната консумация на тъмен шоколад.
Източник: iStock
А това е повече от добра новина, защото в повечето случаи диагнозата е именно такава, а като усложнения от нея могат да се развият коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност или да се стигне до инсулт.
Високото кръвно налягане може да се контролира не само с медикаменти, но и с няколко ключови промени в начина на живот - повече движение, по-малко вредна храна и контрол на теглото. А сега към тях може да добавим и яденето на натурален шоколад.
Той трябва да е с поне 50% съдържание на какао. И колкото по-високо е то, толкова повече флаваноиди съдържа и толкова повече са ползите за здравето ни. Освен това натуралният шоколад е страхотен източник на фибри, желязо, магнезий, фосфор и цинк, уточняват от Medical News Today.
Учените все пак уточняват, че са необходими още изследвания, с които да се установи в детайли връзката между консумацията на натурален шоколад и регулирането на кръвното налягане. Но и тези факти са ни достатъчни, за да имаме оправдание и днес да не пропуснем любимото си сладко изкушение.