Шоколадът е едно от малките изкушения в живота, от които не искаме да се отказваме без основателна причина. А ако сме фенове на натуралния, който е с високо съдържание на какао и по-горчив вкус, вече имаме още една причина да не спираме да си го хапваме (в разумни количества, разбира се).

Черен шоколад срещу млечен шоколад - кой да изберем (ползите и вредите за здравето)

С какво може да ни навреди черният шоколад

За какво да внимаваме и кога да изберем млечния шоколад

Според проведено ново изследване от американски учени, натуралният шоколад има значителни ползи за сърдечно-съдовата система и повлиява ефективно нивата на кръвно налягане, намалявайки риска от развитие на хипертония, както и от появата на тромби.

Хипертония е, когато силата, която кръвта упражнява върху артериите в тялото, стане твърде висока. Като есенциална се определя тази хипертония, за която няма установена причина. И именно тя се повлиява ефективно от редовната консумация на тъмен шоколад.

Снимка 650397

Източник: iStock

А това е повече от добра новина, защото в повечето случаи диагнозата е именно такава, а като усложнения от нея могат да се развият коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност или да се стигне до инсулт.

Високото кръвно налягане може да се контролира не само с медикаменти, но и с няколко ключови промени в начина на живот - повече движение, по-малко вредна храна и контрол на теглото. А сега към тях може да добавим и яденето на натурален шоколад.

Той трябва да е с поне 50% съдържание на какао. И колкото по-високо е то, толкова повече флаваноиди съдържа и толкова повече са ползите за здравето ни. Освен това натуралният шоколад е страхотен източник на фибри, желязо, магнезий, фосфор и цинк, уточняват от Medical News Today.

Натуралният шоколад, щастието и колко точно ни трябва на ден, за да бъдем щастливи

Точната рецепта за шоколад и щастие

Колко малко му трябва на човек

Учените все пак уточняват, че са необходими още изследвания, с които да се установи в детайли връзката между консумацията на натурален шоколад и регулирането на кръвното налягане. Но и тези факти са ни достатъчни, за да имаме оправдание и днес да не пропуснем любимото си сладко изкушение.