През зимата, с намаляването на дневната светлина, не би било изненадващо да се чувстваме по-мудни, отпаднали и с лошо настроение. При някои хора се наблюдават и по-сериозни симптоми, които е възможно да отговарят на сезонно афективно разстройство или сезонна депресия, както се нарича още това състояние.
В случай че се чувстваме емоционално и психически неразположени през студените месеци, има начини, с които можем да си помогнем и сами. И изборът на правилната храна е един от тях. Ето пет вида храна, на които да наблегнем, за да подобрим настроението си по естествен и здравословен начин през зимата.
Храни, богати на пробиотици
Не е тайна за никого, че чревният микробиом има връзка с мозъка, която може да повлияе на промените в настроението ни, включително на по-сериозни състояния като депресия.
Източник: iStock
Храните, богати на пробиотици, за които знаем, че подпомагат размножаването на полезните чревни бактерии, са особено благоприятни за чревния микробиом, който от своя страна влияе върху производството на невротрансмитери и намалява възпалението, свързано с депресията. Затова е добре да наблегнем на кисело мляко, кефир, туршии, кимчи.
Храни, богати на витамин D
Слънчевата светлина е основният начин, по който си набавяме витамин D. Но през зимните месеци това е по-трудно. И въпреки че с храната не задоволяваме всички нужди на организма си, повишаването на приема на "слънчевия витамин" може да помогне.
Източник: iStock
Риба тон и сьомга са чудесен вариант, както и обогатени с витамин D бадемово мляко и портокалов сок например. Някои видове гъби също може да съдържат от този витамин.
Храни, богати на омега-3 мастни киселини
През зимата е препоръчително да наблегнем и на храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Такива са видовете мазна риба, ленено семе и орехи.
Източник: iStock
Всички те са благоприятни за здравето на мозъка и подпомагат производството на серотонин.
Храни, подправени с шафран
Шафран - една от най-скъпите подправки, често наричана "златната подправка", е ценена не само заради кулинарните си приложения, но и заради свойствата си, свързани с подобряване на настроението.
Източник: iStock
Според учените шафранът може да повлияе депресивни състояния, като помага за облекчаване на симптомите на лека до умерена депресия. Освен това съдържа активни съединения, сред които кроцин и сафранал, които повлияват нивата на серотонин в мозъка.
Храни, богати на пребиотици
Пребиотиците са вид фибри, съдържащи се в храни като чесън, лук, банани и аспержи, които хранят пробиотиците. И след като пробиотиците имат ефекта да подобряват настроението, е логично и пребиотиците да правят същото индиректно.
Източник: iStock
Овесени ядки, праз, ябълки, бобови растения и ленено семе са също добри източници на пребиотици, пише Health.