Колелото. Огънят. Хлябът. Това са градивните елементи на цивилизацията - те ни свързват с предците ни отпреди хиляди години и движат обществото напред всеки ден. Само едно от тези неща обаче е и вкусно.
За някои хлябът е просто основна храна, но истинските почитатели на въглехидратите знаят, че той е всъщност форма на изкуство. Понякога е хрупкав, понякога мек и тестен, друг път кисел или направо се топи в устата - съществуват стотици видове хляб, а кулинарните експерти от TasteAtlas току-що подредиха топ 100-те най-добри.
Културите по света са развили различни начини за приготвяне на това изпечено чудо, така че списъкът е далеч по-разнообразен, отколкото може да се очаква. Той включва всичко - от близкоизточни питки до класически франзели и хрупкави самуни. Но над всички се издига един международен фаворит: чесновият маслен хляб наан (Garlic butter naan). Интересното е, че в топ 100 присъства само един хляб от България и това не е хлябът си с квас, както мнозина биха очаквали, а мекиците, които застават на 27-о място.
1. Garlic butter naan - Индия
Източник: iStock
Това традиционно индийско ястие обикновено се поднася като гарнитура към богато къри и се пече в силно нагорещена пещ тандур. След като се изпече, се намазва с масло и ситно нарязан чесън - и готово, имаме вкусен, еластичен и солено-ароматен хляб.
Това не е единственият вид наан, който попада в класацията - обикновеният plain naan заема седмо място, а cheese naan е на 52-ро. TasteAtlas описва вкуса му като "уникален" и подчертава, че хлябът е основна част от индийската кухня вече близо 700 години.
2. Amritsari kulcha - Индия
Източник: iStock
На второ място е друга индийска вкусотия - амритсари кулча. TasteAtlas я описва като "плосък хляб, пълен с картофи, лук, извара и подправки... обикновено поръсен с пресен кориандър и червен пипер".
3. Roti canai - Малайзия / Индийски произход
Източник: iStock
Роти кънай е друг вид плосък хляб, свързан с Индия, но (според TasteAtlas) най-често асоцииран с Малайзия. Тестото се сгъва многократно, така че крайният резултат има слоеста текстура, мека вътрешност и хрупкава външна кора. Как да не го обичаме?
Ето как изглежда и пълният топ 10 на най-добрите хлябове в света (според TasteAtlas):
1. Garlic butter naan (Индия)
2. Amritsari kulcha (Индия)
3. Roti canai (Малайзия / Индийско влияние)
4. Pan de bono (Колумбия)
Източник: iStock
Малък кръгъл хляб, приготвен от брашно от маниока (тапиока), сирене и яйца. Има леко сладко-солен вкус и често се поднася топъл, направо от фурната.
5. Parotta (Индия, Южна Индия)
Източник: iStock
Маслен и многослоен хляб, подобен на роти, но с по-богата текстура. Любим в щатите Тамил Наду и Керала, където често се поднася с пикантно къри.
6. Pão alentejano (Португалия)
Източник: iStock
Селски хляб от региона Алентежо. Има дебела кора и мек вътрешен слой, идеален за потапяне в маслиново масло или за сервиране с традиционни супи.
7. Naan (Индия )
Източник: iStock
Класически индийски плосък хляб, често поднасян към различни видове къри и месни ястия. Обикновеният вариант е мек, пухкав и леко еластичен.
8. Piadina Romagnola (Италия)
Източник: iStock
Тънка италианска питка от региона Емилия-Романя, приготвяна на плоска плоча. Обикновено се пълни с прошуто, сирена и зеленчуци - простичка, но изключително вкусна.
9. Pão de queijo (Бразилия)
Източник: iStock
Малки хлебчета от тапиока и сирене, меки и ароматни отвътре, с леко хрупкава коричка. Задължителна закуска в Бразилия, особено с кафе.
10. Bolo do caco (Португалия, остров Мадейра)
Източник: iStock
Плосък хляб, печен на гореща каменна плоча. Традиционно се поднася с чесново масло и се използва като основа за сандвичи или като гарнитура към морски дарове.