Лятото може да е сезонът на дините, но и на тиквичките. Този зеленчук можем да намерим във всеки магазин, а пържените тиквички със сигурност са сред любимите ни, но и малко трудоемки ястия за топлите дни. Но дори и те в един момент ни омръзват.
Затова сме събрали лесни и вкусни рецепти, в които тиквичките са главно действащо лице, с които да разнообразим менюто си. Също така са и здравословни и можем да си ги приготвяме често и без угризения.
Пълнени тиквички
Вариантите са много, а основната идея е една - нарязваме тиквичките на две половини на дълго, за да се получат т.нар. лодки, издълбаваме вътрешността им с лъжица и пълним с плънка по избор. Тя се приготвя отделно и може да бъде от кайма, доматен сос, босилек и моцарела (по желание и ориз) или пък вегетарианска - с яйце и сирене или извара, с три вида сирена или пък с ориз и сирена.
След напълване запичаме до готовност във фурна като малко преди да ги извадим може да поръсим с настърган кашкавал или моцарела. А след това се наслаждаваме на прекрасния вкус на това леко, но засищащо ястие.

Източник: iStock
Пълнените тиквички са истинско лятно изкушение
Спагети от тиквички
Този начин на приготвяне на тиквичките е по-нестандартен, но не и особено сложен. Нуждаем се само от подходящо ренде, с което да си направим на фини лентички - точно като спагети. След това ги слагаме във вряща вода за 2-3 минути, вадим и отцеждаме.
Отделно правим сос по желание, може да бъде както Болонезе, с който гарнираме макаронени изделия, така и сос от смената и крема сирене, към който може да добавим и сьомга. Много добре си пасват и с босилеково песто.

Източник: iStock
тези спагети са нисковъглехидратна алтернатива
Запеканка с тиквички
И тук тиквичките са главният герой, но са настъргани. Посоляваме и оставяме за 20-30 минути, за да се отцеди излишната вода. Междувременно приготвяме смес от 4-5 яйца и 100 грама сирене, овкусена със сол и черен пипер.
Отцеждаме настърганите тиквички, смесваме и разстиламе в тавичка. Печем първо с фолио, а след 20-30 минути го махаме, поръсваме с настърган кашкавал и оставяме да се запече.