Без съмнение, коледните празници са времето, в което приготвяме различни печива с най-голямо удоволствие. От малки, ароматни сладки до големи, пухкави сладкиши, трапезата по това време на годината винаги е отрупана с разнообразни вкусотии.
Традиционните коледни хлябове са задължителни за Бъдни вечер и Коледа, макар и да се различават във всяка част от света. Нека видим 14 вида от тези коледни печива, откъде произхождат и какво е най-характерното за тях.
Щолен
Този немски сладък хляб е плътен, богат на масло, сушени плодове и е поръсен с пудра захар, за да е още по-ефектен.
Източник: iStock
Щоленът е сред сладкишите, които е по-добре да бъдат приготвени предварително - около три-четири седмици преди консумиране. Също така има дълга трайност и е чудесен и за подарък.
Бунюелос
По форма бунюелос са като бухтички и са доста популярни в Колумбия, където се хапват най-вече по Коледа, тъй като вървят прекрасно с чаша горещ шоколад или кафе.
Източник: iStock
Тестените топчета се приготвят с вид местно бяло сирене, например queso costeña или queso fresco, но има и вариация с natilla - вид колумбийски крем.
Крендел
Руският коледен хляб крендел изкушава с меко, ароматно тесто и вкусен пълнеж от круши, кайсии, ябълки и подправки.
Ако решим да си го приготвим у дома, е препоръчително да оставим достатъчно време тестото да втаса преди печене. Така ще се получи пухкав и лек.
Българска питка
Българската традиция за Бъдни вечер повелява на трапезата да присъства коледна питка с паричка. Освен че не е чак толкова трудна за приготвяне, колкото може и да се струва на мнозина, тя е и доста ефектна, тъй като можем да я украсим и оформим по свое желание.
Източник: iStock
Също така българската коледна питка символизира и почита изобилните дарове на Земята.
Бобалки
Словаците имат малки питчици, подобни по форма на бунюелос.
Техните бобалки са кръгли тестени топчета, които могат да се приготвят или сладки - с мед и маково семе, или солени - с лук и кисело зеле.
Шведски сладък хляб
Звездата в традиционния шведски коледен хляб е кардамонът. Сред другите съставки, които го правят особено подходящ за това време на годината, са канела, захар, стафиди и филирани бадеми.
Източник: iStock
Чудесен е със следобедното кафе или чай.
Панетоне
Така обичаният италиански сладкиш произхожда от Милано и крие стари традиции в приготвянето си. Твърди се, че традиционната рецепта може да отнеме цели три дни за приготвяне. Разбира се, в днешно време има и по-опростени версии, които са също вкусни.
Източник: iStock
Тестото на панетонето може да е обогатено с различни вкусове - например сушени плодове или шоколад. А ако искаме да го направим още по-богато, може да добавим и глазура.
Роска де Рейес
Мексиканците наричат празничния си хляб Роска де Рейес или Хлябът на трима крале. Той е с кръгла форма с дупка в средата и обичайно се пече на Богоявление - 6 януари.
Източник: iStock
В повечето рецепти присъства и украса - най-вече цветни захаросани плодове, за да наподобява печивото на корона.
Христопсомо
Христопсомо се превежда като "хлябът на Христос" от гръцки. Затова и не е изненадващо, че южните ни съседи украсяват традиционния си коледен хляб с кръст.
Тестото обикновено е подсладено със захар или мед и богато на стафиди и орехи. За гърците христопсомо е задължителен на празничната трапеза. Счита, че Коледа без него носи лош късмет.
Румънски козунак
Подобно на панетонето, румънският козунак Cozonac cu Nuca също се отличава с меко тесто.
То изисква много месене, след което се добавят стафиди и орехова паста. С тези вкусове е съвсем подходящ за коледните празници.
Ваночка
Сладкият чешки хляб Vánočka традиционно трябва да наподобява по форма малкото бебе Исус, увито в пелени.
Източник: iStock
Тестото е богато на плодове, а след изпичане се намазва с масло и се поръсва с бадеми.
Южняшки кифлички
Американските южняци обичат да имат на коледната си трапеза от традиционните си кифлички, които се правят с мая и се намазват с масло.
Меки, леки, пухкави и изключително семпли, те си подхождат с всички останали ястия на масата.
Хала
Традиционният леко сладък еврейски хляб се поднася на повечето големи техни празници и е силно символичен.
Източник: iStock
Добре приготвената хала трябва да е лека и пухкава, със златиста коричка. С формата ѝ може да се експериментира, но най-често е плетена.
Британски чаен хляб
Британците са добре известни с почитта си към чая. Разбира се, техният Chai-Spiced Tea Loaf върви прекрасно с топлата напитка и обикновено се приготвя с подправки или плодове.
Източник: iStock
Той също може да се поднесе и като подарък за празниците, пише Good Housekeeping.