Щом заухае на канела, кардамон, джинджифил и портокалови корички, знаем, че Коледа наближава. Неизменно я свързваме и с домашния уют, празничните светлини, приповдигнатото настроение и приготовленията, които имат непобедимата сила да събират цялото семейство. А печенето на сладкиши е едно от тях.
И докато рецептите за коледни бисквитки, меденки и тиквеник са по силите и на начинаещи ентусиасти в кухнята, то едно от най-традиционните и харесвани печива може да се окаже голямо предизвикателство.
Имаме предвид немския щолен. Само който е дръзвал да замеси този плътен и богат на сушени плодове, ядки и марципан празничен хляб, знае колко усилия и време коства. Но от друга страна, опитните сладкари и пекари са усъвършенствали тънкостите в приготвянето му, за да го направят неустоимо вкусен и ароматен.
Ето 5 пекарни в София, които предлагат прекрасен коледен щолен за празничната ни трапеза или дори за подарък.
Jovan The Dutch Bakery
Една от най-посещаваните пекарни в столицата неведнъж е предизвиквала опашки от чакащи за току-що изпечен сладкиш именно по празниците. Щоленът им може да купим само на място в някоя от двете им централни локации, като един брой е 600 грама и на цена от 24 лв. Добре е да имаме предвид, че не приемат поръчки, но пък са предвидили в пекарните да има достатъчно.
Jovan The Dutch Bakery е на ул. "Христо Белчев" 1 и на ул. "Ангел Кънчев" 37
Café MaBaker
С вече осем локации в столицата, Café MaBaker са се погрижили в близост винаги да имаме пресни печива. Не е изключение и коледният им щолен, който приготвят със сушени плодове, ядки и деликатен марципан. Посипан с пудра захар, точно както снежната покривка, която се надяваме да имаме за Коледа, той е идеален завършек на празничната вечеря. Наличен е както в пекарните, така и онлайн, като цената за 500 грама е 18.90 лв.
Café MaBaker е на ул. "Шейново" 8А, бул. "Витоша" 44 и шест други локации
Хляб и Soul
Изкушаващ аромат на току-що изпечен щолен изпълва и уютната пекарна Хляб и Soul. Майсторите на сладкишите и печивата там ни примамват с богат щолен, който тежи 650 грама. Със сигурност ще стигне за празничната вечеря, а е доста вероятно и да придружи кафето ни на следващата сутрин. Цената е 29 лева, като можем да купим на място и/или да направим предварителна поръчка.
Хляб и Soul е на ул. "Порто Лагос" 1
& Хляб
Вече традиционният и за & Хляб щолен е пълен с изобилие от сушени плодове, накиснати в тъмен ром и марципан, подправен с тонка боб. Именно последната съставка е изненадващият туист в иначе типичната рецепта за коледния сладкиш. Един брой е 500 грама срещу 25 лв. на място и/или след поръчка на сайта им.
& Хляб е на ул. "Екзарх Йосиф" 69
ХлеБар
В ХлеБар също вече са запретнали ръкави за голямото месене и печене. И на двете им локации можем да открием щолен, и то в три различни размера. Най-малкият от 300 грама е на цена от 30 лв., средният - 400 грама, е 39 лв, а най-големият от 500 грама струва 48 лв. На място може да изберем най-подходящия вариант за нашата трапеза, докато за по-голяма поръчка е нужно да направим предварителна заявка.
ХлеБар е на ул. "Цар Иван Шишман" 27 и ул. "Оборище" 16