Великденският хляб е традиция, която се спазва по света, и е задължителна част от всяка празнична трапеза. Той е богат на символика, но и на различни вкусове, в зависимост от страната, от която произхожда.
Според Food Network най-голямо разнообразие на видове великденски хляб има в Източна Европа. По нашите ширини тези вкусни и пухкави тестени изделия обикновено са пълни със сушени и захаросани плодове, ароматни подправки като канела, кардамон, шафран и други.
Но различни рецепти откриваме по цял свят. Нека видим 10 вида традиционен великденски хляб от различни страни.
Бабка
Бабката е сладък хляб, популярен в Полша и Украйна.

Източник: iStock
Произхожда от еврейските общности в тези страни и затова е добре познат и в други еврейски диаспори, и в Израел. Обикновено се приготвя с обилно количество канела, бадеми и стафиди.
Паска/Кулич
Още един източноевропейски хляб, популярен в Украйна и Русия, е паска, известен още като кулич.

Източник: iStock
Той също е сладък хляб, който се приготвя с мая, стафиди и понякога дори ром.
Цуреки
В Гърция пък си приготвят цуреки.

Източник: iStock
В техния вид козунак не липсват основните съставки, като брашно, мляко, масло, яйца и захар, а обикновено го завършват с портокалови корички, стафиди и подправката махлеб.
Италиански великденски хляб
Знаем за италианското панетоне, но докато то се яде повече по Коледа, за Великден обикновено се приготвя друг вид сладък хляб.

Източник: iStock
Това, което отличава италианския великденски хляб, са боядисаните яйца, които се поставят в празната дупка в средата на тестото.
Пинца
Хърватският великденски хляб се нарича пинца и за разлика от нашия козунак, тестото не е меко, еластично и пухкаво, а малко по-твърдо.

Източник: iStock
Към него обикновено не се добавя плънка, но пък се подслажда с ванилия, лимонова и портокалова кори.
Немски великденски хляб (Osterbrot)
В Германия също залагат на сладък великденски хляб, обогатен със сладки аромати и цитрусови нотки.

Източник: iStock
Приготвя се с лимонова кора, бадеми, а отгоре обикновено се оформя кръст. Тестото му е леко, подобно на панетонето, но не се получава толкова високо печиво като него.
Кугелхопф
В Централна Европа е популярен и т. нар. кугелхопф.

Източник: iStock
Той е с немско-австрийски произход и се отличава с богат маслен вкус. Тестото може да се обогати с какао, ванилия или лимонова кора и се пече в кексова форма.
Португалски великденски хляб (Folar de pascoa)
В Португалия също имат традиционен великденски хляб, но той може да бъде или сладък, или солен.

Източник: iStock
Традиционно се приготвя с брашно, мая, мляко и му се добавят портокал, лимонова кора и семена от анасон.
Испански великденски хляб (Hornazo)
По-различен е празничният хляб за испанския Великден.

Източник: iStock
Прилича повече на пай с плънка от месо, което може да бъде морсила (традиционна испанска кървавица), свинско филе или чорисо.
Чорег
Традиционно приготвян за Великден, но консумиран също и по Коледа, а понякога и през цялата година, арменският великденски хляб, наречен чорег, е познат дори и в съседките ни Гърция и Турция.

Източник: iStock
Вкусовете и формите му варират в различните страни, като може да бъде кръгъл или сплетен. Той също е сладък на вкус, но това, което го отличава, е подправката махлеб, която се добавя в него.