В съвременната култура голото тяло отдавна не е табу и едва ли някой би се учудил особено да види гола женска гръд или пък мъжки задни части в изложба, филм или друго произведение на изкуството.

Помпей, изригването на Везувий и защо туристите връщат камъчета за спомен заради прокоба

Проклятието, което пази Помпей от туристите

Невероятно, но факт

Горе-долу по същият начин стоят нещата и в Древна Гърция. За разлика от времената около и след Средновековието, човешкото тяло не е възприемало за нещо срамно, напротив.

Това е и обяснението за изобилието от статуи от древността, на които женски, но по-често мъжки тела, са изобразени с всичките им... подробности. Много хора обаче остават изненадани от малкия размер на пенисите на въпросните скулптури. Такава ли е била действителността за древните гърци?

Снимка 605760

Източник: iStock

Отговорът е отрицателен. "Древногръцкото общество почита мъжествеността. То обаче предпочита малки и прибрани гениталии в сравнение с големи полови органи - целта е да се покаже самоконтрола на мъжете по отношение на секса", пояснява фотографката Ингрид Бертъм-Моан пред Hyperallergic.

Снимка 605758

Източник: iStock

Арт историчката Елън Оредсън споделя, че в Древна Гърция хората с големи пениси са смятани за "глупави, обзети от похот и грозни". Което се припокрива с описанието на Аристофан за това какви са идеалните черти на един мъж: "гладки гърди, свежа кожа, широки рамене, малък език, силни задни части и малък пенис", пишат Greek Reporter.