Войната променя всичко. Дори елементарни неща от ежедневието. Сред които е начинът, по който сме свикнали да се храним.

Хосе Андрес, World Central Kitchen, войната в Украйна и защо готвачът със звезди Мишлен храни бежанци

Обвиненията на един готвач към лидерите на света

И какво прави в Украйна

Така например, въпреки че Втората световна война продължава едва от 1939 до 1945 г., последствията от нея се усещат десетилетия след приключването ѝ. Отнема много време, за да възстанови и нормализира глобалната икономика.

Навиците за готвене и хранене се променят завинаги. Недостигът на месо, млечни продукти, както и на всички вносни продукти означава, че домакинствата трябва да бъдат пестеливи и креативни. И съставки, които са били игнорирани преди, започват да заемат централно място.

От невероятният възход на лука до създаването на популярни съвременни храни като Nutella - нека проследим как една война като Втората световна променя начина, по който се храним днес (още повече когато войните, за съжаление, продължават да са актуални).

Недостиг

Дори в днешните, модерни времена, когато растителните диети са във възход, все още има хора, които не могат да си представят деня без животински протеин в чинията си. Войните със сигурност създават хиляди възмутени "хищници". По време на Втората световна война се налагат сурови норми, които предоставят сравнително малки порции месо и млечни продукти, които се разпределят за цялата седмица.

Снимка 570753

Източник: GettyImages

В Обединеното кралство, например, всеки възрастен е имал право на 110 гр. бекон, две свински пържоли, 60 грама масло, 60 грама сирене, едно яйце и 1,7 л мляко за седмица. Което е огромен спад в сравнение с перида преди войната.

За да бъдат в помощ на хората, правителствата в страните, в които е въведена седмичната норма, започват да пускат дори книги с рецепти за готвене по време на война, които се фокусират върху лесно достъпни съставки - като местните зеленчуци.

Снимка 570752

Източник: GettyImages

Зеленчуци

Картофът е в своя възход. Той е лесен за отглеждане, достъпен, а и много засищащ зеленчук. Освен това зарежда тялото с енергия. И така изниква картофеното пюре, картофените хляб и палачинки, картофена супа... и т.н.

Не по-малко популярен става и бобът. Сред домакините в САЩ започва да се разпространява успешна рецепта за хляб от печен боб. За целта той се смесва със зеленчуци и галета и се образува тежък хляб с текстура, подобна на смляно месо.

Снимка 570751

Източник: GettyImages

И лукът! В наши дни едва ли има рецепта, която да не започва с лук и чесън. Преди Втората световна война това не винаги е било така. Лукът добива популярност по време на войната като евтина, леснодостъпна съставка, която може да се добави към всякакви ястия.

Разтворимото кафе

Гранулите и праховете за разтворимо кафе са изобретени още преди Втората световна война, но Nestlé снабдява американските войски с Nescafé по време на войната - и това му позволява да се разпространи по целия свят с тях. И отчасти допринесе за издигането на Nestlé до глобално "господство".

Същото се случва и с популярните Coca-Cola и дъвки на Wrigley.

Развъдници

Тъй като недостигът на месо се превръща в глобален проблем по време на Втората световна война, се стига до експериментално развъждане на птици, които за целта се отглеждат в специални развъдници и инкубатори. Така пилето се превръща, и до ден днешен, в достъпна опция за всички.

Снимка 570748

Източник: GettyImages

През десетилетията след Втората световна война са разработени подобни фабрики за отглеждане и на други животни, като крави и прасета, което значително намалява цената на всички видове месо.

Консервите

Разбира се, консервите са много добър начин да запазим храната за по-дълго време.

По време на Втората световна война правителството на САЩ разпространява информацията чрез плакати и уроци как правилно да се стерилизират бурканите за конфитюри и мариновани зеленчуци.

Преди периода на войната консервирането се практикува предимно от живеещите в селските райони, но по време на конфликта става обичайна практика навсякъде, пише Stars Insider.

Храната, гладуването и какво ще се случи с нас, ако гладуваме продължително

Колко време може да живеем без храна

Какво се случва, ако умираме от глад. Буквално

Nutella

Така любимият на всички сладък деликатес всъщност е роден от недостига на истински шоколад по време на Втората световна война.

Италиански готвач на име Пиетро Фереро (чийто син ще продължи да създава Ferrero Rocher) започва да добавя лешници в шоколада, който използва за създаването на своите десерти.