Войната променя всичко. Дори елементарни неща от ежедневието. Сред които е начинът, по който сме свикнали да се храним.
Така например, въпреки че Втората световна война продължава едва от 1939 до 1945 г., последствията от нея се усещат десетилетия след приключването ѝ. Отнема много време, за да възстанови и нормализира глобалната икономика.
Навиците за готвене и хранене се променят завинаги. Недостигът на месо, млечни продукти, както и на всички вносни продукти означава, че домакинствата трябва да бъдат пестеливи и креативни. И съставки, които са били игнорирани преди, започват да заемат централно място.
От невероятният възход на лука до създаването на популярни съвременни храни като Nutella - нека проследим как една война като Втората световна променя начина, по който се храним днес (още повече когато войните, за съжаление, продължават да са актуални).
Недостиг
Дори в днешните, модерни времена, когато растителните диети са във възход, все още има хора, които не могат да си представят деня без животински протеин в чинията си. Войните със сигурност създават хиляди възмутени "хищници". По време на Втората световна война се налагат сурови норми, които предоставят сравнително малки порции месо и млечни продукти, които се разпределят за цялата седмица.
Източник: GettyImages
В Обединеното кралство, например, всеки възрастен е имал право на 110 гр. бекон, две свински пържоли, 60 грама масло, 60 грама сирене, едно яйце и 1,7 л мляко за седмица. Което е огромен спад в сравнение с перида преди войната.
За да бъдат в помощ на хората, правителствата в страните, в които е въведена седмичната норма, започват да пускат дори книги с рецепти за готвене по време на война, които се фокусират върху лесно достъпни съставки - като местните зеленчуци.
Източник: GettyImages
Зеленчуци
Картофът е в своя възход. Той е лесен за отглеждане, достъпен, а и много засищащ зеленчук. Освен това зарежда тялото с енергия. И така изниква картофеното пюре, картофените хляб и палачинки, картофена супа... и т.н.
Не по-малко популярен става и бобът. Сред домакините в САЩ започва да се разпространява успешна рецепта за хляб от печен боб. За целта той се смесва със зеленчуци и галета и се образува тежък хляб с текстура, подобна на смляно месо.
Източник: GettyImages
И лукът! В наши дни едва ли има рецепта, която да не започва с лук и чесън. Преди Втората световна война това не винаги е било така. Лукът добива популярност по време на войната като евтина, леснодостъпна съставка, която може да се добави към всякакви ястия.
Разтворимото кафе
Гранулите и праховете за разтворимо кафе са изобретени още преди Втората световна война, но Nestlé снабдява американските войски с Nescafé по време на войната - и това му позволява да се разпространи по целия свят с тях. И отчасти допринесе за издигането на Nestlé до глобално "господство".
Същото се случва и с популярните Coca-Cola и дъвки на Wrigley.
Развъдници
Тъй като недостигът на месо се превръща в глобален проблем по време на Втората световна война, се стига до експериментално развъждане на птици, които за целта се отглеждат в специални развъдници и инкубатори. Така пилето се превръща, и до ден днешен, в достъпна опция за всички.
Източник: GettyImages
През десетилетията след Втората световна война са разработени подобни фабрики за отглеждане и на други животни, като крави и прасета, което значително намалява цената на всички видове месо.
Консервите
Разбира се, консервите са много добър начин да запазим храната за по-дълго време.
По време на Втората световна война правителството на САЩ разпространява информацията чрез плакати и уроци как правилно да се стерилизират бурканите за конфитюри и мариновани зеленчуци.
Преди периода на войната консервирането се практикува предимно от живеещите в селските райони, но по време на конфликта става обичайна практика навсякъде, пише Stars Insider.
Nutella
Така любимият на всички сладък деликатес всъщност е роден от недостига на истински шоколад по време на Втората световна война.
Италиански готвач на име Пиетро Фереро (чийто син ще продължи да създава Ferrero Rocher) започва да добавя лешници в шоколада, който използва за създаването на своите десерти.