Всички сме наясно, че храната и водата са от първостепенно важни за човешкия живот. И докато не може да оцелее дълго без вода, човешкото тяло може да издържи до няколко седмици без храна.

Периодично гладуване, циклично хранене и какво точно представлява

Циклично хранене, а не периодично гладуване

Тайната и на звездите, и на лидерите на мнение

Но колко точно може да живее без храна човек е нещо, което зависи от различни фактори. Затова и не може да се даде окончателен срок. Изследвания показват, че са необходими само около осем дни без прием на храна, за да започне човешкото тялото да променя ритъма си на дейност.

Сладостта на живота

Това е един от първите симптоми на недохранване. Глюкозата захранва мозъка и се набавя от храните, богати на въглехидрати. Ниската кръвна захар може да намали енергията, което ни кара да се чувстваме отпаднали и слаби.

Ауу, от глад умирам

Следва стомашният дискомфорт, придружен с различни звуци като "скърцане" и "къркорене". Това неприятно усещане се нарича още пристъп на глад, причинен от силните контракции на стомаха, когато е празен.

Снимка 567982

Източник: iStock

Не си ти, когато си гладен

Началните етапи на гладуване влияят силно на психическото състояние и поведение. Типични индикатори са раздразнителност, умора и проблеми с концентрацията. Както и постоянни мисли за храна.

Мускули, къде избягахте

Това е визуално най-очевидният признак на постоянен глад. Видимото намаляване на мускулната маса е признак и на паралелна загуба на функционални протеини в сърцето, черния дроб, бъбреците и други тъкани.

Да ядеш сам себе си

Лишено от храна, тялото започва да се храни от себе си. Мастните резерви се изчерпват и метаболизмът се забавя. Тялото не може да регулира собствената си температура.

Снимка 567983

Източник: iStock

Системи извън строя

Без храна бъбречната функция се нарушава, а дишането се забавя. Сърцето започва да функционира зле, което прави дишането още по-трудно, уточняват от StarsInsider.

Храненето, гладът за вредни храни и навиците, с които да се преборим с него

Как да спрем да прегрешаваме с храна

Важните правила, които да спазваме

И някои любопитни факти

Колко дълго може да оцелее човек без храна зависи от здравословното състояние, пола, състава на тялото, заобикалящата среда.

Средно жените имат по-дълга продължителност на живота, дори когато са изправени пред най-сурови условия - включително глад и епидемии.

Хората с повече мастни резерви могат да оцелеят по-дълго, тъй като тялото започва да използва натрупаните мазнини.