Когато се приберем от работа през седмицата, рядко изгаряме от желание тепърва да се захващаме с готвене. Често прибягваме до купуване на готова храна или приготвяне на полуфабрикати.
Всеки обаче би желал да вечеря с топла, хранителна и домашно приготвена храна. Ето няколко начина, по които да си приготвим заготовки през уикенда, за да улесним готвенето през седмицата.
Нарязване на лук на филийки или кубчета: след което ги съхраняваме в херметически затворен контейнер в хладилника.
Отстраняване на дръжките и кочаните на листните зеленчуци като спанак, зеле, кейл, манголд: след което ги нарязваме на ивици за салати или ги бланшираме за супи и яхнии.

Източник: iStock
Задушаваме спанак и вече имаме наполовина готова вечеря
Измиване на пресни подправки: след което ги навиваме с леко навлажнена хартиена кърпа. Съхраняваме ги в найлонов плик, за да не изсъхнат.
Обелване на скилидки чесън: оставяме ги цели, настъргваме ги или ги нарязваме на филийки, след което ги покриваме с влажна хартиена кърпа и ги съхраняваме в херметически затворен контейнер.
Топлинна обработка на картофи и кореноплодни зеленчуци: варим, печем или готвим в еърфрайър, докато станат меки, за да могат лесно да се включат в супа или яхния.
Почистване на чушките: след което ги режем на тънки ивици и ги съхраняваме в кутия в хладилника, съветват Serious Eats.

Източник: iStock
Контейнерите са безценен помощник в подготовката на храна
Измиване и нарязване на гъби на филийки или четвъртинки. Съхраняваме ги в хартиен плик или контейнер с хартиена кърпа, за да не задържат влага.
Сваряване на зърнени храни и бобови култури: боб, ориз, леща или нахут можем да сварим за няколко дни напред. Съхраняваме в хладилника до 4-5 дни.
Мариноване на месо или тофу още от уикенда. Разделяме на порции в отделни пликове и замразяваме, така ще размразим точно колкото ни трябва за едно хранене.
Нарязване на сирене на кубчета: фета, кашкавал или моцарела са готови за добавяне към салати или за пържене.

Източник: iStock
Предварително подготвени, улесняват вечерята
Сваряване на яйца: твърдо сварени може да ги съхраняваме белени в контейнер с вода. Перфектни за бързи салати или закуски.
Подготовка на сосове и дресинги: песто, доматен сос, сос тахан или салатни дресинги се съхраняват седмица в буркани.
Нарязване на плодове за закуска: ябълки, круши, пъпеш или диня се съхраняват 2-3 дни в херметически затворени контейнери.
Предварително печене на месо до 80% готовност. При повторно загряване за минути ще е напълно готово.