От около месец на полско-украинската граница има един испано-американски готвач. Благодарение на него през това време са приготвени над три милиона ястия, както за украински бежанци, така и за граждани на Украйна, решили да останат в страната си. 

Повечето от тези украинци обаче вероятно не знаят, че за тях всъщност се грижи световноизвестен професионален готвач с няколко звезди Мишлен. Неговото име е Хосе Андрес. Той е познат с кулинарните си умения, хуманитарната си дейност и десетките ресторанти, които притежава в САЩ и Испания.

Веднага щом испано-американският готвач разбира за руската инвазия в Украйна, той решава да предприеме мерки. Натоварва камиони, пълни с храна и се насочва към Украйна, за да помогне на нуждаещите се бежанци.

Снимка 569385

Източник: GettyImages

Хосе Андерс създава своята благотворителна организация World Central Kitchen през 2010 г. за точно такъв тип ситуации. Той и неговият екип от готвачи и доброволци доставят храна на оцелелите от всички видове бедствия. Неговата мрежа от повече от 200 служители и доброволци сега осигурява около 180 хиляди хранения на ден в Украйна, Полша, Унгария, Молдова и Румъния.

"Ние подкрепяме украинските бежанци по границата и във Варшава, Краков и други градове. Ще бъдем до тях, докато имат нужда", категоричен е готвачът.

В своя Instagram Хосе Андрес често качва снимки и видеа, с които показва случващото се в Украйна в момента, като не спира да насърчава хората да помагат, с каквото е необходимо в това тежко за страната положение. 

Шер, позицията ѝ за войната в Украйна и желанието ѝ да приюти бежанци

Когато Шер е готова да приеме в дома си бежанци

Как певицата помага на украинските семейства

В едно от последните си клипове, готвачът не пропусна да похвали работата на полското правителство. Според него грижата за основните нужди на бежанците е "гигантско начинание", което се нуждае от повече подкрепа, цитират го от Guardian. Кризата е разселила повече от 10 милиона души, според данни на ООН. Най-малко 3.7 милиона души са напуснали Украйна - 2.2 милиона, от които са в Полша.

Хосе Андрес обаче обвинява ООН и ЕС в липса на лидерство в отговор на бежанската криза, предупреждавайки за огромна хуманитарна извънредна ситуация на прага на Европа.

"Трябва да очакваме повече от големите организации. Ако не, въпросът ми е за какво ги имаме? За какво харчим толкова милиони", пита от Лвов в Украйна испано-американският готвач.

Хосе Андрес не пропуска да отбележи, че цялата общност на ресторантьорите в Украйна се е обединила, за да помогне за осигуряването на храна - дори при тежки руски бомбардировки, окупация и обсада, като допълва, че WCK работи с повече от 150 ресторанта и готвачи в Украйна, които осигуряват храна. Той отбелязва с възхищение, че готвачите там са истински герои, защото успяват с цената на големи усилия да свършат работата си, въпреки че са под обсада и въпреки факта, че много от тях готвят в бункери.

Хосе Андрес е роден е през 1969 г. в Миерес, Испания. Още на 15-годишна възраст се записва в кулинарно училище в Барселона. Като съвсем млад се запознава с един от най-големите готвачи в света - Фернан Адриа, и работи три години в прочутия му ресторант El Bulli. Пред 1990 г. решава да се премести в Съединените щати.

Тъй като не разполага с много пари, бързо започва да трупа опит, като работи в редица ресторанти, докато през 2003 г. не основава и първото си свое заведение. То става толкова успешно, че резервациите се правят с месец напред.

Арън Джаксън, Planting Peace, войната в Украйна и американецът, който намира подслон за семейства, бягащи с домашните си любимци

Когато помагаш не само на бежанците, но и на техните домашни любимци

Добрите дела на Арън Джаксън и организацията му Planting Peace

Днес Андрес притежава над 30 ресторанта във Вашингтон, Лос Анджелис, Лас Вегас, Ню Йорк и много други градове в САЩ и Испания. Водил е свое кулинарно шоу в Испания, написал е редица книги, преподавал е в Харвард заедно с Феран Адриа и е носител на десетки кулинарни и хуманитарни отличия.