Приблизително една трета от цялата храна, произведена в световен мащаб, се изхвърля годишно, което се равнява на около 1.3 милиарда тона. Това влияе значително за емисиите на парникови газове - ако храната отиде на депото и изгние, тя произвежда метан, което допринася за изменението на климата.
В свят, в който милиони са изправени пред глад, такова прахосване е потресаващо. Има обаче такива, които действат като фар на надежда за създаване на по-светло бъдеще, в което никой не трябва да остава гладен.
С над 70 милиона последователи в различните социални медийни платформи, Суртани Хеджиш, известна още като SurthyCooks, е водещ глас в борбата срещу хранителните отпадъци, вдъхновявайки милиони да прегърнат съзнателната консумация и изхвърлянето на храна.
Родена и израснала в Ливан, Хеджиш развива дълбоко вкоренена страст към храната от ранна възраст. Семейството й е възпитало ценностите на щедростта и споделянето, които тя носи със себе си днес. Вдъхновена от доживотния си ангажимент да се раздава, SurthyCooks намира огромна радост в готвенето и храненето на другите. За нея готвенето е форма на изкуство и тя приветства възможността да създава нови и вълнуващи ястия.
Хеджий бързо става известна, завладявайки последователите си с жизнената си личност, безупречни готварски умения и непоколебима отдаденост към борбата с разхищаването на храни. Пътуването й в света на инфлуенсърите започва като хоби, споделяйки кулинарните си приключения с приятели и семейство. Нейният истински ентусиазъм и талант обаче бързо привличат вниманието на по-широка публика.
Тя представя видеоклипове на други творци, които лекомислено използват храна за забавление и приготвя ястия, обикновено въз основа на това, което те изхвърлят. Когато готвенето приключи, тя раздава храната на хора и общности в нужда, за да покаже как това да има положително въздействие, вместо толкова ценни ресурси да бъдат похабени и изхвърлени, просто за да съберат повече гледания и лайкове. Нейното послание е просто: моля, спрете да пилеете храна за забавление.
Освен с фокус върху хранителните отпадъци, SurthyCooks акцентира и на запазването на кулинарните традиции и празнуването на културното многообразие, пише Brightmark. Чрез своите рецепти и разказани истории, тя демонстрира богатия гоблен от вкусове от цял свят, насърчавайки последователите си да изследват нови кухни и да оценят културното значение на храната. А като комбинира страстта си към храната с ангажимента си към социална отговорност, Хеджиш вдъхновява милиони да се включат и стимулира положителна, трайна промяна в своята общност и извън нея.
От качените клипчета ясно се вижда, че тя и съпругът ѝ очевидно разполагат със средства, защото домът и дрехите ѝ изглеждат наистина луксозни, но фактът, че непрекъснато отделя толкова време, средства и внимание, за да помага на по-бедните, е впечатляващ.
Spotlight
на 11.02.2025 в 01:24:37 #1Има едно нещо, което много хора не искат да разберат - защо ресторантите и веригите за бързо хранене изхвърлят храната, а не я даряват. Преди 40 г, когато работех за KFC, зададох този въпрос на менажера. Тя ми каза, който иска да си я вземе от буклука (в интерес на истината не я изхвърляха безразборно), не искаме съдебни дела ако някой се оплаче.