"Без крака, без граници". Това са думите, с които живее Каня Сесър - мото, което яростната скейтърка продължава да доказва, докато разбива стереотипите един по един, противопоставяйки се на гравитацията.

Момичето, посетило 35 държави, което само успява да купи  първия си дом преди да навърша 25 г.

Момичето, посетило 35 държави, което само успява да купи първия си дом преди да навърша 25 г.

Ето как постига своята финансова стабилност Наташа Ечман

Параолимпийска атлетка и сърфистка, холивудска актриса и модел, 31-годишната Каня е истинска сила, а сега добавя и Световен рекорд на Гинес към дългия си списък с триумфи. Тя успешно завършва най-дългата стойка на ръце на скейтборд (LA3) - впечатляващо постижение, което я кара да се подпира на ръцете си върху дъската за цели 19.65 секунди.

Рекордът, постигнат в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, кара Каня да се почувства невероятно.

"Мисля, че това е един от моментите, променящи живота", казва тя за рекорда си на стойка на ръце. "За мен е толкова невероятно да правя история, която другите да видят. Радвам се, че оказах влияние върху следващите поколения", добавя момичето.

Началото

Родена през 1992 г. с вродена липса на двата крака, 31-годишниата скейтбордистка има труден старт в живота. Когато е бебе, Каня е намерена захвърлена отстрани на пътя от жена, която минава покрай будистко храмово училище в Пак Чонг, Тайланд.

След като виковете на бебето привличат жената, Каня незабавно е откарана в болница. Там една медицинска сестра и болничният персонал се грижат за нея до 1998 г., разказва Youth to the People.

През май същата година животът отново се променя за петгодишната Каня. Осиновена от американско семейство, тя се премества в Портланд, Орегон, където израства с родителите си Джейн и Дейв и двамата си по-големи братя.

Каня се изправя пред няколко предизвикателства по време на първоначалния си престой в Америка и си спомня, че езиковата бариера е една от най-големи пречки. Освен това, поради наличието на ципести пръсти, тя претърпява няколко операции на ръцете си.

Анна Галкина - момичето, което пие кафето си на -27°C и в ледени води

Момичето, което пие кафето си на -27°C и в ледени води

Откачените забавления на една рускиня

Въпреки това, силно независима и винаги вярна на себе си, тя намира сила в трудностите. Поглеждайки назад, Каня си спомня себе си като "диво дете": общително и решително, което бързо се заобикаля с приятели, играе из квартала и се присъединява към мажоретния отбор до първата си година в гимназията. Именно в гимназията прави и първото си участие като модел.

Междувременно, водена от желанието винаги да опитва нови неща, тя също се задълбочава в много спортове: опитва състезания в инвалидни колички, ръгби в инвалидни колички, плуване, хокей на шейна и много други.

Малко след това Каня открива скейтборда. Забелязвайки дъската, която един от нейните приятели има от брат си, тя решава, че иска да го пробва. И веднага се влюбва в тръпката и адреналина.

"Първият ми опит беше да карам надолу по хълма до къщата ми и това беше най-доброто чувство!"

Чупещи рекорди скейтборд трикове

След това първо каране на скейтборда на приятеля си, Каня е пристрастена. "От този ден помолих майка ми за скейтборд", спомня си тя. Започва да ходи в местния скейтпарк, за да развива новооткритата си страст, като същевременно трупа успехи като лекоатлет.

"Първо започнах като параолимпийски състезател на писта, като спортист T54 в спринт състезания за писта за инвалидни колички", обяснява тя, като допълва, че започва да се състезава в инвалидни колички в средното училище и събира няколко медала от национални първенства.

"Бях третата най-бърза жена в света и се класирах на Световното първенство в Швейцария през 2012 г. и взех медал."

Кара Скрубис - момичето с ампутиран крак, което преподава балет

Момичето с ампутиран крак, което преподава балет

За силния дух няма невъзможни неща

Въпреки че се пенсионира като лекоатлетка, това е само началото на една блестяща професионална кариера. Каня влезе в историята на скейтборда, като постига невиждани досега резултати: поредица от успехи, които я карат да бъде поканена на X Games през 2019 г.

Тя също се състезава в Dew Tour 2022 в Де Мойн, Айова, където се класира на второ място в стрийт адаптивния скейтборд за жени, като освен стойки на ръце, прави още доста сложни трикове. 

Високите постижения на Каня се дължат на строга дисциплина. Тя има структурирана рутина, когато става дума за тренировки, а любимото й нещо в това да бъде спортист е, че я кара да се "чувства добре и да бъде силна". В момента кара скейтборд всеки ден и излиза винаги, когато има възможност, на разходка или просто сред природата.

Въпреки че подобрява тренировките си с различни машини, един от любимите й инструменти, когато тренира, е медицинската топка, която използва за различни упражнения. Освен това работи с треньор, който я напътства какво е най-добро за нея.

"Хубавото е, че никога не ми се налага да тренирам за крака", шегува се спортистката. 

ТВ звезда

Когато не изпълнява каскади на скейтборд, Каня насочва неизчерпаемата си енергия към други области: тя особено обича да играе и би искала да прави повече от това в бъдеще.

Доказвайки, че е еднакво спокойна на дъска и пред обектива на камера, спортистката се появява в музикални видеоклипове и участва в известни филми и телевизионни предавания като филма "Вавилон" от 2022 г. и нашумелия телевизионен сериал "Живите мъртви". Тя гостува в американския екшън сериал "Хаваи 5-0" в ролята на сърфистичката Роузи Валера.

Снимка 675994

Източник: GettyImages

Освен това се изявява и в модната индустрия, като е била модел за марки като Abercrombie и Fitch, Sephora, Sweaty Betty и Adidas Skateboard. Тя прави официалния си дебют на модния подиум по време на Victoria's Secret Runway през 2023 г.

Валерия Гогунская - момичето, което кара лонгборд като никое друго

Момичето, което кара лонгборд като никое друго

Истинско изкуство на колела

Положителен глас

Освен своите спортни и професионални постижения, Каня всеки ден използва себе си и постиженията си, за да бъде подкрепа на хората с увреждания.

"Просто знайте, че не сте единственият, който е несигурен, дори тези, които изглеждат перфектни, не са", казва тя. "Никой не е съвършен и всички имаме своята несигурност."

Тя също така се стреми да създаде подкрепяща общност и активно свързва нуждаещите се с групи за подкрепа и организации с нестопанска цел. Нейната онлайн платформа се превръща в мощен инструмент, който Каня използва ежедневно, за да вдъхновява другите да мечтаят смело и никога да не се отказват.