Когато говорим за българска традиционна кухня, позната по целия свят, веднага се сещаме за баница, шопска салата, кисело мляко и други подобни продукти, които редовно намират място на масата ни.

Taste Atlas, Атласът на вкусовете и топ 10 най-добрите традиционни специалитети за 2020 г.

Топ 10 на най-добрите традиционни ястия в света

Класацията на Taste Atlas за 2020 г.

А сега от кулинарния сайт Taste Atlas направиха още по-популярна и една традиционна родна подправка - шарената сол. Любовта ни към нея датира още от детството, когато просто няма как да не сме хапвали филии, поръсени с нея.

Според сайта, това е най-популярният микс от подправки у нас, който се използва от векове. Описани са и основните съставки - червен пипер, сол, мащерка, кимион, босилек, сушени листа от сминдух и чубрица.

Вкусът на шарената сол е "приятен, мек и ароматен", който може да подобри вкуса на много ястия. Препоръчва се да се консумира с хляб, картофи, сирене и зеленчуци.

Мащерка, босилек, мента - зелените подправки, които да отгледаме сами у дома

Мащерка, босилек, мента - зелените подправки, които да отгледаме сами у дома

С няколко неподозирани ползи

А сега шарената сол е на първото място в нова класация на Taste Atlas за най-високо оценените миксове от подправки в света. Оценката й е 4.9 от общо 5 точки, с които оставя зад себе си други ароматни комбинации от Ямайка, Индия, Япония, Мексико, Мароко, САЩ и други. И ето че имаме още един повод за национална гордост.