Зелените подправки са един от най-лесните за отглеждане растения в дома. Носят обаче много ползи - можем да ги гледаме в саксия на балкона, но и в градината, порастват отново бързо, след като сме ги обрали. Освен това са доста ароматни. Поне долните, които сме подбрали.

Снимка 411726

Източник: iStock

Мащерка

Едновременно простичка и софистицирана, мащерката придава много аромати на ястията ни. Може да я гледаме в саксийка, но и в градината. Култивираният й вид не е толкова обилен, колкото диворастящия. Полива се, когато почвата напълно се изсуши.

Мента

Непретенциозна и бързорастяща, ментата е многогодишно растение. Ползва се за подправка на ориенталски ястия, за чай или за чудесно лятно мохито. Най-лесно се захваща от корен.

Снимка 435767

Източник: iStock

Босилек

Какво е лятото без мириса на пресен босилек? Можем да го добавим към салатата от домати, към пастата или пицата си, можем да го превърнем и в песто. Освен това се предполага, че гони и досадните комари. Лесен начин да го захванем е, когато сложим стръкче от купена връзка босилек във вода и той пусне корени. Ако премахваме цветовете, когато се появят, ще имаме повече листа. Изисква редовно поливане.