С каквато и физическа активност да сме избрали да се занимаваме - фитнес, футбол, йога, джогинг или танци - тялото ни има нужда от време между отделните тренировки, за да се възстанови. Точно това време използват редица компании, за да ни продадат хранителни добавки, дрехи, уреди, храни, които "подпомагат" възстановяването.

Колко от тях обаче реално вършат работата, за която ги купуваме?

Спортната журналистка Кристи Ашвандън решава да изпробва най-популярните от тях и събира резултатите си в книгата Good to Go.

Снимка 453682

Източник: iStock

Според Ашвандън спортните напитки са напълно безполезни - редица проведени изследвания показват, че след тренировка за тялото е все едно дали получава вода или богата на електролити течност. Ефектът на хидратацията също е силно преувеличен - журналистката цитира случаи на смърт от прекомерен прием на вода по време на маратон.

Снимка 346869

Източник: iStock

Фитнес гривните, стречингът, терапията с вендузи, фоумролерите, масажът, криотерапията, компресионното облекло, хранителните добавки - всички те са заклеймени от Ашвандън, която изпробва всяко едно от тях.

Затова пък опитът й с флотационна капсула - високо технологична терапия за безтегловно плуване, която подпомага възстановяването на ума и тялото, й се струва изключително полезна. Капсулата е улеснен вариант на медитацията, която позволява истинско отпочиване на съзнанието ни.

Снимка 440523

Източник: iStock

Заключението на Кристи Ашвандън е, че единственият наистина работещ начин да се възстановим след тренировка от какъвто и да било сорт, е да медитираме или да се наспим добре. Тя подчертава нееднократно, че качественият сън е най-простият и сигурен начин да се отървем от стреса и напрежението.