Вече открихме сезона на партитата на открито и при първа възможност бързаме да съберем компания, с която да споделим ароматните и сочни ястия, които приготвяме на грила.

Барбекю, скара и как да организираме идеалното парти на двора

Тайните на перфектното грил-парти

Фиеста на двора

Колкото и просто да звучи обаче, скарата не е шега работа и за да останем сити и доволни, е добре да се подготвим предварително.

За целта от Real Simple се срещат с трима шеф готвачи - Волфганг Пак, Том Коликио и Чарли Палмър, които споделят тънкости от своя дългогодишен опит при изпичането. Признаваме, че за някои не бяхме и чували.

Снимка 533525

Източник: iStock

Кулинарният гуру Волфганг Пак съветва да не слагаме на скарата студени продукти. Независимо от вида на месото или зеленчуците, те трябва да са с температура, близка до стайната. В противен случай рискуваме да не се изпекат равномерно.

Идеи за вкусно вегетарианско барбекю

Идеи за вкусно вегетарианско барбекю

Точно в сезона

И обратното. След като изпечем месото, е добре да го оставим да си почине малко, преди да го нападнем. Трябват му около 8-10 минути, за да се преразпределят соковете в него и да остане сочно.

Господин Пак използва следната комбинация за огъня - дърво от дъб (за аромат) и мескитов въглен (за да вдигне градуса).

Колегата му Том Коликио напомня да не готвим на пряк огън и да избутаме встрани жарта, за да освободим зона с непряка топлина. И не отрича, че този трик забавя процеса, но засилва специфичния аромат на барбекю в ястията и намалява риска от изгаряне.

Снимка 533526

Източник: iStock

Опитният готвач Чарли Палмър пък прилага друг номер, когато приготвя месо на скарата. От двете страни върху оригиналната решетка за печене, той нарежда тухли или друг подходящ материал с височина около 40-50 см, а върху тях поставя още една решетка за продуктите, които ще печем.

Под тях слага дървесни стърготини или клони от дъб, които започват да пушат и да изпускат аромат, който се издига и попива от месото и зеленчуците.

Глава лук - най-лесният начин за почистване на барбекюто

Най-лесният трик за почистване на скарата

Евтин и лесен метод

Според мистър Палмър обаче маринатата е всичко. Тя добавя друг вкус и прави месото по-крехко и сочно.