Дойде му времето на любимото барбекю на двора, пред блока или където имаме възможност. Докато всевъзможни меса цвърчат на огъня, със сигурно вегетарианците около нас няма да бъдат особено доволни от менюто.

Но трябва ли да се отказваме от барбекюто, ако не ядем месо? Нищо подобно.

Предлагаме няколко рецепти за вегетариански вкусотии, приготвени на открит огън и жар, които със сигурност ще накарат и феновете на стековете да понечат с вилицата към чинията.

Разбира се, първото, което ни идва на ум, са грилованите зеленчуци. Домати, тиквички, лук, царевица, аспержи и още много. Може да ги подберем по свой вкус и да ги сложим на грила за няколко минути, докато придобият загар. 

За да не изоставаме от авокадо манията, може да го разделим на две и в средата да добавим пълнеж от царевица, червен боб, лук и домати. Тиквичките пък може да нарежем на ленти, да ги увием около какво обичаме и да си направим така хапки с разнообразен пълнеж.

Зеленчуковите шишчета също са любима вегетарианска грил алтернатива. Лесно ще ги разнообразим с някоя по-различна съставка като сирене - фета, халуми или тофу.

Вегетарианска версия на любимите бургери също не е за подценяване. Заменяме кюфтето от кайма от месо с такава от нахут, соя, леща или червен боб. А най-хубавото им е, че ще са готови за няколко минути.

Освен директно върху грила, може да приготвим любимите си зеленчуци и чрез леко задушаване, увивайки ги във фолио. А защо не и една малко по-различна версия на пицата - пърлена, покрита с доматено пюре, маслини и гъби например.