През юли миналата година Съмър Уилис смайва съпруга си като му казва, че планира да пробяга 29 маратона за една година. Началото си поставя да бъде през септември. И така двамата заедно започват да организират начинанието на 29-годишната майка на две деца.

Ръс Кук и 16 хиляди километра из Африка - британецът, който първи в света прекоси с тичане континента

Да те отвлекат, да се изгубиш, но въпреки това да пробягаш над 16 хиляди километра из Африка

Тичай, Ръс, тичай

На сутринта след като го споделя на съпруга си, тя го обявява и публично в Instagram. А зад идеята ѝ да го направи стои мотивацията да помогне за повишаването на осведомеността и набирането на средства за жертви на сексуално насилие.

Самата Съмър Уилис е преминала през такова травмиращо преживяване. Години след него тя признава, че не е можела да превъзмогне напълно случилото се. С цел да бъде полезна, тя решава да пробяга 29 маратона в рамките на една година, започвайки от месеца, преди да навърши 29 години.

Жената дори вече е основател на организация с нестопанска цел. Сега Strength Through Strides набира 290 000 долара, за да помогне за финансирането на деветседмичен курс за обучение и терапия за жертви на сексуално насилие. Наред с това Съмър изпълнява амбициозния план с тичането на маратони. Тя вече е пробягала дузина, и то често носейки матрак на гърба си, за да привлече внимание към каузата.

Съмър Уилис е напълно посветена на мисията си, тъй като от опит знае през какво преминават толкова много жени като нея. През 2014 г. тя е още студентка в Тексаския университет в Остин, когато е сексуално насилена. И дори познава извършителя. Но така и не го издава. Депресирана и унизена, тя не казва на абсолютно никого за случилото се, дори на семейството си.

Майка ѝ обаче се усъмнява, след като Съмър се забърква в неподходящи връзки и я съветва да започне терапия. "Помогна ми достатъчно, за да разбера, че не заслужавам да бъда тормозена и че вината не е моя", казва жената.

Пет години след травмиращия инцидент - през 2019 г., Съмър среща тогава бъдещия си съпруг Андрю. Към този момент тя все още не е преодоляла случилото си, но двамата започват да излизат. Въпреки че тя му разказва историята си, той не се отдръпва, а дори напротив - дава ѝ цялата си подкрепа. Година по-късно те са вече женени и им се раждат двама сина Алфред и Август, съответно на три и една година.

Съмър обаче трябва да се справя с нови трудности, след като губи няколко от роднините си в кратък период от време. А това в комбинация с всички промени в живота ѝ покрай майчинството, я карат да се чувства сякаш не се справя с живота.

Първо прочита книгата The Body Keeps the Score и така малко по малко започва да разбира повече и да преодолява травмата си. Освен това майката се обръща към терапевт, изучаване на Библията и най-отскоро - тичане. Вдъхновението за каузата си с бягането на маратони Съмър намира в примера на жена, която е пробягала 52 маратона за 52 седмици, за да събере пари за борба с рака на панкреаса.

"Исках да докажа на себе си, че каквото и да се случи, мога да правя трудни неща", споделя майката пред People.

За да се подготви физически, тя се консултира с бегачката Камил Херон. След като ѝ е съставен тренировъчен план, само в рамките на няколко месеца Съмър надгражда нивото си от тотална умора след бягане на пет километра до завършването на три маратона за три дни.

Тя споделя, че бягането на маратони я прави психически и физически по-силна, докато чрез набирането на средства пък помага на другите.

Йозеф Шалек - мъжът, който бяга 21 км бос и гол на сняг и лед, и държи планк над 9 часа

Мъжът, който бяга 21 км бос и гол на сняг и лед, и държи планк над 9 часа

Здрав дух в здраво тяло

"Чувствах се толкова сама, опетнена, толкова слаба години наред. Не искам тези години да бъдат отнемани от когото и да било. Искам да знаят, че ще ги подкрепям. Дори и да се чувстват сами, аз съм тук."