С приближаването на лятото пред всеки един човек, който се грижи за градина или озеленен двор, изникват трудности и проблеми за решаване.

Зеленчуковата градина, поливането и кога, как и колко е най-добре да го правим

Колко често да поливаме зеленчуковата градина

За да достигне пълния си потенциал

Един от тях е кога е най-правилният момент за поливане. И тук не визираме някаква схема за поливане, защото всяко едно растение има своите индивидуални нужди от вода - някои обичат редовното и обилно поливане, но на други един път в седмицата им е достатъчно.

Разбира се, има много фактори, които влияят на честотата на поливане, но няма да се спираме върху тях.

Снимка 663070

Източник: iStock

Вместо това ще видим какво съветват експертите за най-правилната част от деня за поливане на градината. Оказва се, че сутрин е най-подходящо да полеем растенията в градината - била тя пълна с зеленчуци, или с цветя.

Това е така, защото почвата има достатъчно време да попие водата преди слънцето да започне да пече с пълна сила. По този начин растенията задържат повече влага. Освен това листата имат време да изсъхнат, ако сме поливали върху тях.

Снимка 663072

Източник: iStock

Понякога поливането сутрин се оказва невъзможно заради различни фактори, ето защо може да свършим тази работа и вечер. Но при този вариант трябва да се има предвид, че около корените и листата на растенията ще се задържи повече вода, което може да доведе до гъбични заболявания или гниене, пише MarthaStewart.com.

Особено през лятото трябва да избягваме поливането през деня, защото тогава слънцето е най-силно и водата ще се изпари много бързо. Трябва да знаем също така, че растенията, които отглеждаме в големи саксии или контейнери, имат нужда от по-често поливане, отколкото тези, посадени в почвата.

Лимонена трева - ползите от нея и защо да я посадим в градината си

Лимонена трева - ползите от нея и защо да я посадим в градината си

Какви са ползите от растението и как можем да го изпозлваме в кухнята

Когато стане дума за поливане, е важно да се вземе предвид и възрастта на растението. Когато то е по-малко с недоразвита коренова система, има нужда от повече и по-чести грижи. В сравнение с някое по-старо растение например, което може да издържи малко повече, без да бъде поливано.