САЩ е страната, в която вече има най-много заразени с COVID-19. Стотици, дори и хиляди болни умират всеки ден и това е изпитание не само за здравната система, но и за местните власти.

Парцелите в гробищните паркове в най-силно ударения от заразата град Ню Йорк са на привършване. Това породи слухове, че починалите може да се заравят временно в общи гробове в парковете в града или на близкия остров Харт. Кметът Бил де Блазио обаче категорично заяви, че това е възможно най-крайната мярка. 

Дали наистина ще се стигне дотам, или не - само времето ще покаже. Но покрай пандемията се възродиха спомените за малкото парче земя в океана в близост до Бронкс, което има повече от интересна история.

Снимка 474980

Източник: GettyImages

За първи път дългият около километър и половина остров Харт се използва за обществени цели през 1864 г. Тогава той се превръща в тренировъчна база на военните. По време на Гражданската война функционира като затвор, където между 1861 и 1865 г. попадат стотици хиляди войници.

Остров Харт е бил и психиатрична клиника, санаториум за болни от туберкулоза, приют за бездомни, комуна за наркозависими, както и поправително училище. Имало е и различни планове, като изграждане на увеселителен парк на територията му, които обаче така и не са се осъществили.

Снимка 474982

Източник: GettyImages

Вместо това, през 80-те години на миналия век островът се превръща в последен дом на хиляди починали от СПИН, които остават непогребани от близките си заради страха от заразяване. Но първите погребения тук са на 20 войници много по-рано, през Гражданската война.

Днес Харт има статут на общинско гробище на Ню Йорк, най-голямото в САЩ, за неидентифицирани или непотърсени от семействата им лица, както и за бедни и престъпници. 

Смята се, че на острова се намират останките на повече от един милион души. В последните 10 години има по-малко от 1500 погребения годишно. Те се извършват от затворници, пише The Sun.

Карантина - турският остров с интересно име

Турският остров, който носи името Карантина

Едно прекрасно място с интересна история

В социалните мрежи се появиха кадри от дрон, на които се вижда как те полагат ковчези в земята на острова. Не може обаче да се твърди, че това са починали от коронавирус, а не други, които имат право на общинско погребение.