През последните седмици думата карантина звучи по-страшно от обикновено, и всички знаем много добре защо е така. Оказва се обаче, че съществуват някои интересни факти, свързани със самата дума. Като този, че има турски остров, който носи това име.

Швеция, коронавирусът и и мерките на страната за справяне с COVID-19

Необичайната битка на Швеция срещу коронавируса

Друг подход към проблема, който и ние имаме

По време на Османската империя остров Карантина е използван за изолиране на заразно болни, откъдето идва и името му. Тук са били отделяни хора с холера, чума и други заразни болести.

Смята се, че Карантина е първото място, където още през 1866 г. са се спазвали всички научни правила за карантиниране на хора. Те не са са различавали по никакъв начин от практиките на съвременните центрове за изолация на заразноболни пациенти.

При пристигане новодошлите е трябвало да събличат дрехите си, които били обработвани при висока температура и дезинфектирани с пара. Всички са взимали душ и са преминавали през лекарски преглед, за да се прецени до каква степен са болни и колко време ще продължи карантината им.

Хората в по-тежко състояние са изпращани в специални отделения за лечение. При случай на смърт, телата са били погребвани в много дълбоки гробове, които били допълнително засипвани с вар. Капацитетът на острова е бил около 600 човека.

В момента на турския остров върви процес на реставрация на използваните сгради (16 на брой) и съоръжения, започнал още през 2018 г. Целта е една от главните постройки на острова да се превърне в музей, който сега със сигурност ще привлича още повече туристи от цял свят, пишат от Travel Away.