На олимпийски игри всеки един атлет отива във възможно най-добрата си спортна форма, за да подобрява рекорди и печели медали.

Защо изпълнението на Лейди Гага на откриването на Олимпийските игри в Париж не е било на живо

Защо изпълнението на Лейди Гага на откриването на Олимпийските игри в Париж не е било на живо

Организаторите са пресметнали всички рискове

Но интересното е, че за първите четири дни от Летните Олимпийски игри в Париж не бе подобрен нито един рекорд в плуването. 

Това обаче се промени вчера, 31 юли, когато Пан Жанле бе по-бърз и от торпедо. 19-годишният китаец не само че спечели надпреварата в 100 метра свободен стил, но го направи за рекордно време.

Снимка 677023

Източник: GettyImages

Жанле преплува 100-те метра за 46.40 секунди, което се оказа нов световен рекорд за дисциплината. Досегашният бе 46.80 секунди и се държеше отново от китайския плувец и бе поставен на световното в Доха през февруари, пише The Associated Press.

"Беше вълшебен момент, наистина вълшебен. Рекордът не е само за китайския отбор, но и за света. Това е малка стъпка, като счупим този рекорд", бяха първите думи на Пан Жанле след победата.

Една от причините едва сега да бъде поставен какъвто и да било рекорд по плуване на Олимпийските игри в Париж може би се корени в басейна. Басейнът, в който самият Пан Жанле счупи собствения си рекорд, е преносим и изграден специално за целите на олимпийските игри в La Defense Arena.

Снимка 677021

Източник: GettyImages

Той обаче се оказва по-плитък от обичайното. Според The Associated Press, минималните изисквания на Световната федерация по водни спортове е басейнът да бъде с дълбочина от 2.5 метра. Този, в който Жанле постави нов рекорд, обаче е по-плитък от това - 2.2 метра.

анкета

Колко златни медала ще спечелят българските спортисти на Летните Олимпийски игри в Париж?

Виж резултати

Нито един 26.3%

Поне един със сигурност 29.3%

Минимум три 24.0%

Няма значение, правят ни горди само с участието си 20.4%

За оптимална дълбочина на басейна се приема 3 метра, защото по този начин се предоставят най-добрите условия на плувците, за да покажат на какво са способни. Оказва се, че дълбочината влияе на формирането на вълните и съпротивлението, с които се борят плувците.

Кaква е стойността на медалите на Олимпийските игри в Париж

Кaква е стойността на медалите на Олимпийските игри в Париж

Ето от какво всъщност са направени

Иначе казано, колкото по-плитък е басейнът, толкова по-трудно е за състезателите да плуват бързо. Вероятно, това е и една от причините до момента повечето плувци на Олимпийските игри в Париж да регистрират по-бавни времена от стандартите, които те самите са си поставили.