Пандемията от COVID-19 почти не остави незасегнати кътчета по земното кълбо. Една от много малкото страни с нула регистрирани случаи на заболели е Самоа. Островната държава обаче доскоро бе огнище на морбили, а мерките срещу тази зараза най-вероятно са помогнали и срещу разпространението на новия коронавирус.

Но Самоа има и своята красива спасителка, на която днес се отрежда основната заслуга. През 2019 г. 24-годишната Фоно Макфърланд-Сеуману печели короната на Мис Самоа. Точно по това време в страната върлува морбили и на 200 хиляди жители жертвите достигат цели 6000.

За да се спре епидемията, е наложено извънредно положение, както и масова имунизация. И тук миската проявява инициативност и се включва в поставянето на имунизациите, защото е специализирала като медицинска сестра.

Така Фоно започва да обикаля по домовете на своите съграждани и не само да им поставя ваксини, но и да им обяснява колко важно е да поддържат личната си хигиена, както и да спазват социална дистанция. Тя води активна кампания и в социалните мрежи и мнозина се вслушват в съветите й.

Въпреки че го разбират по трудния начин - с много жертви, жителите на Само не подценяват пандемията от COVID-19 и стриктно продължават да изпълняват всички предписания. А тяхната мис не спира да ги апелира да бъдат отговорни, за да останат живи и здрави, пише Daily Mail.

Монако, Япония, Исландия, Южна Корея - кои са страните с най-много дълголетници

Страните, в които се живее най-дълго

Какво можем да научим от тях

Докато трябваше да си останат у дома пък, 24-годишната миска не загуби връзка със своите сънародници и не спря да ги предизвиква през социалните мрежи. А мнозина от тях й благодарят за това, че се е отдала на общата кауза и е помогнала за спасението на малката островна страна.