Дълголетието е свързано като с гените и предците ни, така и с начина на живот, който водим. В днешно време е все по-трудно да живееш здравословно и без стрес. Но има няколко страни по света, където хората живеят по-дълго и щастливо, отколкото в останалите, където средната продължителност на живота е 71 години.

Барбадос

Средна продължителност на живота - 75.5 години. Карибският остров се слави не само като привлекателна туристическа дестинация и родното място на Риана, но и като мястото, където са живели и живеят много хора на възраст над 100 и дори 110 години. 

Тук основните ценности са вярата и семейство, което със сигурност има връзка с дълголетието. Според различни изследвания, да имаш ясна цел в живота си увеличава неговата продължителност с около седем години. Земеделие, плуване в океана, живот без стрес - как човек да не живее дълго при този живот.

Снимка 479447

Източник: iStock

Коста Рика

Средна продължителност на живота - 78.7 години. Още един карибски народ, който може да се похвали с добро здравеопазване, тропически климат и отново идеята за следване на смисъла на живота. В района около и в джунглата на страната са родени някои от най-дълголетните хора на света.

Ежедневна работа, добро хранене, позитивна нагласа, католическа вяра - това са тайните на местните.

Гърция 

Средна продължителност на живота - 80.7 години. Гърците са го измислили, както се казва в една реклама - спокоен живот, средиземноморска храна и много забавление. В комбинация с много слънце и редовно подремване през деня, южните ни съседи са едни от дълголетниците не само в Европа, но и в света.

Снимка 479453

Източник: iStock

Нидерландия

Средна продължителност на живота - 81.4 години. Тук здравословният начин на живот и хранене са на особена почит, най-вече при по-възрастните, които не спират да бъдат активни и да комуникират помежду си.

Австрия

Средна продължителност на живота - 81.6 години. В Австрия хората не само живеят по-дълго, но и се наслаждават на старините си благодарение на високите си пенсии и доброто здравеопазване.

Храната им също е с високо качество, а времето, прекарано сред природата, е на особена почит. Освен това, Австрия е третата най-сигурна страна в света, което сериозно намалява стреса.

Испания

Средна продължителност на живота - 81.8 години. И испанците, както и гърците, дължат здравето си преди всичко на средиземноморската диета. Освен това, ценят силно семейството и времето, прекарано с него. Обичат и често да казват, че не се притесняват за нищо.

Снимка 479457

Източник: iStock

Канада

Средна продължителност на живота - 81.8 години. Тук на първо място е добрата здравна система и приемането на профилактиката като най-доброто лечение. Обръща се сериозно внимание не само на физическото, но и на психическото здраве.

Швеция

Средна продължителност на живота - 82.1 години. Шведите имат не само добре работа здравна система, но и достъп до много чиста питейна вода. Няма как да пропуснем и тяхната идея за "lagom" - балансиран живот.

За гражданите на тази страна е много важно да се подкрепят един друг, да се чувстват част от общността и да имат ясно разграничение между работа и личен живот.

Италия

Средна продължителност на живота - 82.3 години. Италианците определено знаят как да си живеят живота и ние можем само да се учим от тях. Да правиш всичко с удоволствие, да знаеш как да си угаждаш и да се радваш на красивото - няма как да не живееш дълго така.

На остров Сардиния 24 от 100 хиляди жители са на възраст над 100 години. Това се дължи най-вече на факта, че сами си отглеждат всичко и ядат наистина чиста и здравословна храна. Разбира се, любовта към виното също има пръст в италианското дълголетие.

Снимка 479458

Източник: iStock

Южна Корея

Средна продължителност на живота - 82.5 години. Очаква се скоро това да стане първата страна, в която тази възраст за жените да скочи до цели 90 години. Основната причина за дълголетието на южнокорейците е, че сред тях има малък процент с наднормено тегло, съответно и със сърдечно-съдови заболявания.

Пушенето тук не е на мода, ядат се много плодове, зеленчуци, риба и морски дарове, както и много ферментирали храни. Правителството подкрепя средната класа, а здравеопазването е на много високо ниво.

Исландия

Средна продължителност на живота - 83.1 години. Тук са не само едни от най-дългоживеещите, но и един от най-щастливите хора на света. А връзката между двете е повече от ясна. Здравословният начин на живот е просто навик, насилие почти няма, а минералните извори допълнително допринасят за дълголетието, пише Far and Wild.

Макао

Средна продължителност на живота - 84.6 години. Това не е отделна страна, а административен район в Китай, но заслужава нашето внимание. Тук има висок стандарт на живот и затова хората не живеят в стрес и могат да си позволят да се грижат за себе си. Освен това, семейството е на специална почит и за възрастните се полагат грижи до последния им ден.

Снимка 479460

Източник: iStock

Япония

Средна продължителност на живота - 85.3 години. В тази страна традиция са редица здравословни навици, като градинарство, отглеждане на лечебни билки и редовна социализация. От основно значение е и фактът, че японците консумират много малко месо, за сметка на соевото тофу и сладките картофи.

Коста Рика, Никоя, полуостровът на столетниците и кои са основните стъпки към дълголетието

Трите основни стъпки към дълголетието

Не е само храна и стресът

Монако

Средна продължителност на живота - 89.4 години. Втората най-малка страна по-големина в света, но за сметка на това - доста богата и с много на брой дълголетници. Причините - средиземноморската диета, религията, семейството, липсата на стрес, забавленията на открито и истинската наслада от живот.