Едно е сигурно за Мондиал 2022 - не е клише като всички останали световни първенства по футбол, които се провеждат винаги през лятото. Дали тази екстравагантност в решението на FIFA ще се окаже накрая успешен експеримент - все още е рано да се каже, защото ежедневието на света в момента се върти около Мондиала.

В ежедневие за футбола пък са се превърнали кометаторските клишета. По принцип какво е мач без коментатор, който да предаде емоцията от случващото се на терена, а понякога и да я засили?

Но често се случва вместо добро допълнение към двубоя коментаторите да се превръщат в по-интересна тема за обсъждане от случващото се на терена. А по-лошото е, че последното се случва все по-често. Това е и причината Явор да създаде страницата Коментаторски клишета във Facebook.

Като един обикновен фен на футбола Явор обича да обсъжда мачовете и всичко, свързано с играта, с приятели. Естествено, част от удоволствието са и разменяните в чата смешни снимки и постове от социалните мрежи.

Явор обаче проявява голмайсторски нюх и решава да направи нещо повече. Така се ражда Коментаторски клишета - страница, в която публикува снимки, смешки и разбира се - клишета. Като всяко начало, и това не е било лесно, защото хората, които са харесвали и коментирали съдържанието ѝ, са били сравнително малко. "Дълго време пишеха предимно едни и същи хора, повечето от които познавах."

Но с времето Явор напипва точния ритъм на играта и усеща какво се харесва на широката аудитория. Така днес страницата има близо 25 000 харесвания. И дори признава, че в момента по-голямата част от постовете са му изпратени от фенове на Коментаторски клишета.

И макар хуморът и сатирата да са водещи, съдържанието на страницата не се изчерпва само с клишетата - забавните видеа и снимки също са важна част от нея. А за да подкрепим тези думи с факти, че кажем, че най-коментираната публикация въобще не е свързана с клише.

"Това не е просто топка, това е една епоха" е фаворитът до момента. Тази публикация е събрала най-много коментари в Коментаторски клишета от феновете на футбола, които ясно помнят детските си години и болката, която гумените топки причиняваха.

Може да прозвучи странно и дори нелогично, но това, което според Явор отличава неговата страница от останалите на спортна тематика във Facebook, са именно клишетата.

"Те са нещото, което я прави различна, защото провокират коментари под постовете, а там винаги е най-интересно."

Съвсем логично питаме Явор кой според него е най-клишираният български коментатор. Той, от своя страна, се опитва да ни финтира, но все пак ни дава някаква насока. "Всички знаят, че патронът на страницата е нашият любимец Илиян Енев."

Може и да няма две мнения по въпроса, че понякога коментаторските клишета може да са забавни, но има моменти, в които смехът не е търсеният ефект. Затова и самият Явор не крие, че му се е случвало да спира звука на даден мач, защото е разочарован от това, което чува. Но не смята, че родните футболни коментатори са по-лоши от тези в други страни. "Говорил съм с приятели чужденци и там също има клишета и досадни коментари."

И за да не остане някой с впечатлението, че мачът се играе само в половината на клишетата, питаме Явор кои български коментатори могат да направят и най-скучния мач интересен. До 11 му е трудно да ги докара, но не се замисля, когато трябва да изтъкне имената на Петър Виденов и неподправения Георги Попвасилев.

Кое коментаторско клише се отличава от останалите?

"Няма две мнения!" Това просто е клишето на клишетата.

Кои са любимите клишета на вашите последователи във Facebook?

Много са, но напоследък "Направи себе си голям" стана фаворит. А то е не просто клише - това е клише, дословно преведено от английски. Превръща се в някаква нова мода сред коментаторите.

Кой според вас ще спечели Мондиал 2022?

Не съм добър в прогнозите, но ми се иска да е отбор извън Европа, понеже не се е случвало отдавна.

Ще бъде страшно, ако финалът на Световното коментира...?

Най-много работа ще ми се отвори, ако са Ивайло Ангелов, познат като Мексикото, или Петър Василев-Петела.