Има много велики футболисти от близкото минало, на които милиони фенове по света се възхищават, но малцина от тях говорят открито за трудностите, през които са преминавали.

Тиери Анри е печелил почти всичко във футбола и със сигурност е сред най-великите нападатели в историята на играта. Но и при него не всичко е било само успехи, голове и спечелени трофеи.

В подкаста Diary of a CEO Анри сваля картите на масата и решава да разкаже за всички трудности, през които е преминал. Още от детските години, когато баща му е бил човекът, оформил го до голяма степен като футболист.

Снимка 648738

Източник: GettyImages

Французинът си спомня, че никога не е получавал одобрението на баща си. Дори в мач, в който отборът му е спечелил с 6:0, а именно той е реализирал и шестте попадения. Анри твърди, че тогава баща му е обръщал внимание на всички неща в мача, които той е сгрешил и не е направил както трябва.

Тази липса на одобрение и подкрепа е белязала Тиери Анри за години напред. Бившият футболист казва, че е изпитал нуждата да удовлетворява всички не само с качеството на футбола, който играе, но и с парите си.

Както в тинейджърските си години, така и след това, като професионален футболист, Анри е страдал от депресия. Но го осъзнава едва сега. Пикът е бил в началото на пандемията през 2020 г., когато се е оказал под карантина в Канада, където е бил треньор на местния Монреал.

Снимка 648739

Източник: GettyImages

В продължението на една година Тиери Анри е бил разделен от половинката и децата си, които по онова време са били в Лондон. Едва през 2021 г. той успява да се добере до Лондон, за да види близките си.

А в момента на раздяла, когато е трябвало да се върне обратно в Канада, е осъзнал, че не може да го направи. "Оставих багажа си на земята, за да кажа сбогом и всички започнаха да плачат. От бавачката до приятелката и децата ми."

Мисли ли Новак Джокович да се откаже от тениса

Мисли ли за края Новак Джокович

Какво кара сърбина да се замисли

Тогава той твърди, че за първи път се е почувствал като човешко същество и че е обичан. "Те обичат Тиери, а не Тиери Анри", допълва още легендата на Арсенал.

Снимка 648740

Източник: GettyImages

В подкаста 46-годишният Анри говори открито и за момента, в който е осъзнал, че трябва да сложи край на футболната си кариера. Тиери Анри, който се отказа от професионалния футбол през 2015 г., казва, че преди спре с футбола е изпитвал сериозни проблеми в областта на ахилеса и на двата си крака.

Кариерата на Тиери Анри

  • Изиграни мачове: 794
  • Голове: 360
  • Асистенции: 177
  • Спечелени трофеи: 20

Тези болки са били в продължението на над 10 години и се е будил с тях всяка сутрин. Един ден, дъщеря му е дошла при него, за да си играят на гоненица. "Дъщеря му се доближи до мен, докосна ме и казва "ти си" и избяга. Исках да я последвам, но не можех. Исках да бягам, но не можех. Погледнах я и казах "Хей, ще спечелиш". Не можех да я гоня."

Точно тогава Тиери Анри е разбрал, че вече не може да се справя с болката и е време да спре с футбола. Въпреки че е знаел, че може да играе още. Самият той смята, че за да си професионален спортист трябва да обичаш болката, защото тя е неизменен спътник на всеки.