Очакваме, че в спорта най-важното са постиженията и отчитането на усилията, и дисциплината на спортистите. На тези Олимпийски игри обаче някои от най-обсъжданите теми бяха половата идентичност на участниците, кое са мъжки и женски спортове, и как е прието да изглеждат различните спортисти.

След скандала с Имане Хелиф на Олимпийските игри - ето какво знаем за детството и израстването ѝ

След скандала с Имане Хелиф на Олимпийските игри - ето какво знаем за детството и израстването ѝ

Какво разказа чичото на боксьорката

На този фон приветстваме всяко усилие да се борим със стереотипите. Точно това прави и Илона Маер - ръгбистката, която редовно излиза за мачовете си с ярко червило. Зад този привидно елементарен жест обаче се крие доста повече.

"За мен е важно, защото ръгбито винаги е било приемано като мъжки спорт и има вкоренени стереотипи за това какви хора го играят", казва 27-годишната американка пред People. Тя разказва, че е била нападана онлайн за физиката си, теглото си и дори е била наричана "мъж".

Снимка 678169

Източник: GettyImages

"Излизаме с червило, защото искаме и защото така се чувстваме добре. Освен това показваме, че то не променя начина, по който играем. Червилото ми не ме кара да удрям по-слабо, да бягам по-бавно или да играя по-зле."

Илона Маер, която взе бронзов медал на Олимпийските игри с отбора си, използва Instagram профила си, който има над 3 мил. последователи, за да окуражава момичета и жени. "Аз приемам тялото си и съм му благодарна, но знам, че много момичета не са така", пише тя.

Снимка 678167

Източник: GettyImages

"За мен е важно постоянно да публикувам, защото виждаш едно мое видео за индекса на телесната маса (ИТМ), но след това има три, които те карат да не се чувстваш добре. Правила съм видеота за целулита, за ИТМ, за това, че са ме наричали мъж. Само една публикация не решава нещата", казва още Илона Маер.