Ухапването от сладичко коте на улицата може да бъде по-опасно, отколкото предполагаме. В Обединеното кралство 48-годишен мъж, който е ухапан от бездомна котка, в крайна сметка се заразява с вид бактерия, която учените не са виждали до този момент.

Неговият имунен отговор към чуждия микроорганизъм е слаб. Само осем часа след множеството ухапвания ръцете на мъжа се подуват до такава степен, че му се налага да посети спешно отделение, Прободните му рани са почистени и превързани и му е поставена инжекция против тетанус, след което е изпратен вкъщи, където трябва да приема няколко дни антибиотици.

Ден по-късно обаче мъжът отново се връща в болницата. Малкият и средният пръст на лявата му ръка са болезнено уголемени, а предмишниците му са червени и подути.

Снимка 629122

Източник: iStock

Налага се лекарите да премахнат хирургично увредената тъкан около раните му. Освен това му са му дадени три различни антибиотика интравенозно, след което е изпратен у дома да продължи перорално лечението си с антибиотици. Този път, за щастие, лечението действа и той се възстановява напълно.

Котките, кучетата и как да предпазим домашните любимци от жегите

Как да предпазим домашните любимци от жегите

И за какво да сме нащрек

В болницата обаче лекарите се заемат да разберат какво точно се е случило и с какво в крайна сметка се е заразил пациентът им. Когато анализират микроорганизмите, присъстващи в пробите от раните му, те откриват неразпознаваем стрептококов организъм.

Стрептококите са род грам положителни бактерии, които са свързани с много заболявания, сред които менингит, стрептокок в гърлото, бактериална пневмония и други.

Снимка 629124

Източник: iStock

Но когато изследователите секвенират част от генома на тази бактерия, тя не съвпадна с нито един регистриран щам. Те установяват, че това е нов микроб, който учените никога не официално не са документирали. Както се оказва след по-задълбочен анализ бактерията принадлежи към друг род грам положителни бактерии, наречен Globicatella.

Пълното секвениране на генома на бактерията предполага, че тя се различава от други сродни щамове, като G. sulfidfaciens, с около 20 процента, което показва "отделен и неописан досега вид".

Котките, привързаността и знаците, които показват, че наистина обичат своя стопанин

Как да разберем, че нашата котка наистина ни обича

Трябва само да разпознаем жестовете

Тъй като G. sulfidifaciens е резистентен на няколко често срещани вида антибиотици, може да се окаже трудно да се изкорени от тялото. За щастие, новият щам, открит в Обединеното кралство, реагира добре на поне някои антибиотици, но историята съдържа предупреждение за обществеността, както отбелязват от Science Alert.

"Този ​​доклад подчертава ролята на котките като резервоари на все още неоткрити бактериални видове, които имат човешки патогенен потенциал", пишат авторите на изследването.

Снимка 629121

Източник: iStock

Котешки ухапвания и драскотини, които пробиват кожата, причиняват 66 000 посещения в спешното отделение всяка година в Съединените щати. Много от тях изискват антибиотици или дори операция за предотвратяване на сериозна инфекция.

Като всички животни, котките могат да държат в себе си някои сериозно лоши патогени. А фактът, че имат заострени зъби и нокти означава, че могат да ги забият дълбоко в кожата ни и по-лесно да ни зарязят.

Какво кара котките често да избутват предмети

Какво кара котките често да избутват предмети

Обяснението на един котешки навик

Така че експертите съветват, че ако сме наранени от бездомна котка, трябва незабавно да измием раната внимателно със сапун или сол и след това веднага да отидем на лекар.