Високите температури през лятото са изпитание не само за хората, но и за животните. Вероятно не се замисляме как се чувства нашето куче или коте, когато навън е 30-и-няколко градуса.

Редно е обаче да обърнем по-голямо внимание на домашните си любимци, за да избегнем сериозните последствия за здравето им, които са напълно реален риск в някои ситуации.

Ето за какви признаци да сме нащрек, какво да правим и какво да не правим през лятото, за да сме сигурни, че сме осигурили комфорта на любимата ни животинка.

Снимка 435270

Източник: iStock

Кучетата и разходките

Също като хората, кучетата също могат да получат слънчев удар. Затова е добре да избягваме разходките в часовете, когато слънцето грее най-силно. По-добре за нас, по-добре и за четириногия ни любимец.

Ако все пак ни се наложи да излезем с кучето, не бива да тичаме или да караме колело, а да ходим нормално и по сянка. И да забравяме, че нагорещеният асфалт в най-топлите дни може да доведе дори до изгаряне по лапите на животното.

Ако кучето ни е с рядка и къса козина, не се изключени и изгаряния по кожата. А сами знаем, че те не са никак приятни. Можем да намажем кучето със слънцезащитен спрей или лосион, но само ако е на базата на естествени съставки.

Снимка 435273

Източник: iStock

Кучетата и плажът

Задължително трябва да предвиди място под сянката за домашния любимец. Постоянният достъп до свежа вода също е задължителен. И тя в никакъв случай не бива да е солена, морска.

Плуването е страхотен начин кучето да се разхлади. Но винаги трябва да имаме едно наум и да го наблюдаваме, защото и то може да се удави заради мъртво вълнение например. След като кучето е било във водата, добре е да отмием солта от козината, за да избегнем кожни раздразнения.

Снимка 435274

Източник: iStock

Симптоми на топлинен удар

Винаги трябва да сме нащрек за тях. Все пак, най-добре е да не се стига до тях, защото те са признак, че нещо с домашния ни любимец вече не е наред. Важи и за кучета, и за котки.

Ярко червен език, побелели венци, повръщане или диария, задъхване, неравномерно дишане, усилено слюноотделяне, замайване, изтощение, дезориентация, залежаване повече от нормалното, треперени на мускулите, малко или никаква урина, припадъци.

Ако някой от тези признаци е налице, най-добре веднага да посетим ветеринар. Ако нямаме тази възможност, трябва да напръскаме домашния любимец с хладка вода и да го оставим в по-хладна среда, като задължително избягваме ледения душ като начин за охлаждане, защото с него само ще усложним ситуацията.

Снимка 435269

Източник: iStock

Мопсовете, булдозите, хрътките и всички кучета с черна и по-гъста козина са по-податливи на високите температури и слънчевите лъчи. Котките определено са по-адаптивни към жегите.

Кучетата стават по-раздразнителни през горещите дни, затова е добре да не им натрапваме присъствието и вниманието си. Апетитът им също намалява, което е нормално и за хората. Но трябва да се притесняваме, ако кучето ни почти нищо не хапва или след ядене повръща храната, пише The Sun.

Кучетата и защо ни се радват, когато се приберем

Защо кучетата се радват, когато се приберем

Не защото ги храним

Какво да направим за домашния любимец

  • постоянен достъп до прясна вода;
  • осигуряване на сенчести места за почивка;
  • проветряване и охлаждане на помещенията у дома;
  • късите подстиржки за лятото са препоръчителни;
  • ограничаване на излизанията между 11 и 16 ч.;
  • котките се хранят по на често и по малко, за да се избегне развалянето на храната в купичките;
  • никога не бива да оставяме котката или кучета в колата, когато навън е жега.