Всички знаем, че правилното хранене на нашите домашни любимци има решаваща роля за тяхното здраве и благосъстояние през целия им живот. Изборът на пълноценна и балансирана храна обаче е от още по-голямо значение, когато става въпрос за новородени котенца. Това е така, защото те растат бързо и се нуждаят от специфични хранителни вещества, за да се развиват правилно.

За да се превърне в здрава, пълноценна котка, новороденото котенце се нуждае от пълноценна храна, от която получава достатъчно енергия (за активност и изграждане на всички нови тъкани), протеини (за мускулен растеж), мазнини (за енергия и здрава козина), витамини, минерали и др. Всички тези хранителни вещества трябва да бъдат в точните количества и пропорции, за да се избегнат всякакви хранителни дефицити и излишъци, които могат да застрашат здравето на вашия домашен любимец.

Значението на правилното хранене в най-ранния период от живота на вашето подрастващо коте

Началото на живота на едно новородено коте е деликатен и критичен период. През тези ранни седмици те разчитат изцяло на майчиното мляко или съответно на вашите грижи, за да си набавят необходимите хранителни вещества и антитела. Това ранно хранене играе жизненоважна роля за техния растеж, развитие и цялостно здраве. Правилният хранителен режим и изборът на подходящи хранителни продукти са от съществено значение за осигуряването на най-добрия старт в живота на тези мънички космати топки.

Royal Canin разбира уникалните нужди на новородените котенца, именно заради това са разработили специфични формули, пригодени да подпомагат ранното им хранене. Тези формули са предназначени да бъдат максимално близо по състав до майчиното мляко, осигурявайки основни протеини, мазнини, витамини и минерали, от които котенцата се нуждаят за здравословен растеж.

В Royal Canin ще откриете продукти за всеки етап от растежа на котенца - от заместител на мляко, подходящ за най-ранния етап на развитие (от раждането до отбиването) до специално адаптирана храна, която да отговаря на хранителните нужди на котката в зряла възраст.

Формулите на Royal Canin са предназначени да осигурят подходящите хранителни вещества за специфичните нужди на домашните любимци на всеки етап от живота им.

С какво да храните новородени котенца от раждането им до 4-седмична възраст

Майчиното мляко обикновено е най-добрата храна за котенца от раждането им до около 3- или 4-седмична възраст. Първото мляко, което майките произвеждат, се нарича коластра. То е изключително богато на хранителни вещества и дори съдържа антитела (протеини, борещи се с болести), които помагат в защитата на котенцата от инфекциозни заболявания.

В случай че котенцето е далеч от майка си или има някаква друга причина, поради която не може да получи достатъчно храна от нея, то тогава е важно да намерите подходящ заместител на майчиното мляко. Имайте предвид, че котенцата на възраст под 1 месец не могат да ядат твърда храна, независимо дали е суха или консервирана. Освен това, в никакъв случай не бива да храните новороденото коте с обикновено мляко, предназначено за човешка консумация. Типичното краве мляко може да бъде опасно за вашия току-що появил се домашен любимец. Ето защо, е добре да потърсите хранителен продукт, специално формулиран за първия етап от развитието на вашето котенце.

Освен това, осигуряването на правилното количество храна е също толкова важно, колкото и изборът на правилния заместител на мляко. През първата седмица от живота, котенцата обикновено трябва да се хранят на всеки 2-4 часа, включително през нощта. Докато растат, честотата на хранене може постепенно да се намали. За повече информация, може да разгледате ръководството за грижа за котенца в сайта на Royal Canin.

Снимка 662296

Източник: envato.com

Най-добрият начин да проверите дали вашето котенце получава подходящото количество храна по време на този ранен период на развитие е да го теглите ежедневно. Като цяло, котенцата трябва да наддават приблизително 15-20 грама всеки ден.

С какво да храните котенца на възраст от 4 до 6 седмици (при отбиване)

Отбиването е постепенен преход от хранене само с майчино мляко или подходящ заместител на млякото към твърди храни. При котенцата, това отбиване обикновено започва на възраст около 3 до 4 седмици. Този етап от развитието на вашето котенце носи значителни промени, тъй като то се учи да стои и да се храни само. Започнете да му давате малки количества висококачествена храна за котенца, която е специално формулирана за техните хранителни нужди. Потърсете продукти, които съдържат витамини С и Е, омега-3 мастни киселини, пребиотици и високо смилаеми протеини. Можете да овлажнявате храната с вода или с млекозаместител, за да помогнете на вашето котенце да се храни по-лесно.

С какво да храните котенца на възраст от 6 до 10 седмици

Когато са на възраст от 8 до 10 седмици, повечето котенца са напълно отбити и могат спокойно да ядат твърда храна, тъй като техните млечни зъби са поникнали.

И така, с какво трябва да храните котето си към края на отбиването? Консервираната храна за котенца все още е най-добрият вариант, но ако искате да преминете или да добавите суха храна за котенца, започнете, като я накиснете в малко топла вода. Храната и водата винаги трябва да са на разположение на вашия домашен любимец, за да стимулират бързия му растеж и развитие.

По време на този период, котенцата обикновено преминават през значителни физически и поведенчески промени. Ето защо, е добре да изберете храна, съдържаща адаптирани нива на протеини, витамини и минерали, които да задоволят нарастващите енергийни нужди на вашето котенце и да подпомогнат правилния му растеж.

Хранителни нужди на подрастващи котенца

Докато котенцата растат, техните хранителни нужди се променят. Балансираната диета е от съществено значение за подпомагане на техния бърз растеж и развитие. Ето някои основни хранителни вещества, от които се нуждаят растящите котенца.

  • Протеин. Котенцата се нуждаят от диета с високо съдържание на качествен протеин за подпомагане на мускулния растеж и развитие. Това е особено важно в първите седмици, когато котенцата растат и се развиват бързо.
  • Мазнини. Мазнините са концентриран източник на енергия, който помага на котенцата да растат. Мазнините, като омега-3 и омега-6 мастни киселини, са от решаващо значение за развитието на мозъка, нервната система и зрението.
  • Витамини и минерали. Котенцата се нуждаят от витамини и минерали, като калций, фосфор, витамини С, Е и D. Тези хранителни вещества са жизненоважни за правилното развитие на костите, подкрепа на имунната система и цялостното здраве на вашия домашен любимец.

Имайте предвид, че новородените котенца имат деликатна храносмилателна система. Потърсете хранителни продукти, формулирани така, че да бъдат лесно смилаеми, като гарантират, че котенцата могат да абсорбират и използват хранителните вещества, от които се нуждаят за растеж и развитие.

Началото на живота на малките котенца е важен етап, който определя тяхното физическо и емоционално развитие. Докато преминават от крехки новородени към игриви изследователи, техните хранителни нужди се променят, за да подкрепят и насърчат развитието им.

Осигурявайки им диета, богата на висококачествени хранителни вещества, вие може да сте сигурни, че давате на тези малки същества най-добрия старт в живота. Независимо дали става дума за качествен заместител на мляко в ранните им дни или за пълноценно меню, на което да се наслаждават, докато растат, всяка хапка играе жизненоважна роля в оформянето на светлото им бъдеще.

Уверете се, че храната, която избирате е специално формулирана за конкретния етап на растеж, в който се намира вашето котенце.