През изминалия петък, 21 юли, се състоя премиерата на два филма, които бяха толкова дългоочаквани, колкото са и различни - "Барби" и "Опенхаймер".

“Барби” с Марго Роби и Райън Гослинг - какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от “Барби” с Марго Роби и Райън Гослинг

Захаросана комедия с леко горчиво послание

Т. нар. явление "Барбенхаймер" прикани милиони хора по света в кината и донесе най-много приходи в бокс офисите от пандемията насам. В историята изобщо пък изминалият уикенд е четвъртият най-доходоносен като премиерен за два филма едновременно, пише Variety.

Безапелационният фаворит сред двете заглавия е "Барби", който спечели 155 милиона долара в САЩ и така постави рекорд за най-печеливш дебют на филм, режисиран от жена. Тук заслугите изцяло отиват за талантливата Грета Гъруиг.

Досегашният рекордьор в тази категория бе "Капитан Марвел", режисиран съвместно от Ана Бодън и Раян Флек и спечелил 153 милиона долара през 2019 г. "Жената чудо" от 2017 г. на Пати Дженкинс, пък държеше рекорда за филм, режисиран единствено от жена, със спечелените си 103 милиона долара.

Друг рекорд, който "Барби" постави, е този за филм с най-печеливш премиерен уикенд за тази година. Заслужи си го след като надмина 146-те милиона на "Супер Марио Bros: Филмът" отпреди три месеца.

За първите три дни, откакто е в кината, режисираният от Кристофър Нолан "Опенхаймер" пък надхвърли очакванията си за печалба със спечелените си 80.5 милиона долара в САЩ.

"Опенхаймер" с Килиън Мърфи - какво да очакваме от филма на Кристофър Нолан

Какво да очакваме от "Опенхаймер" на Кристофър Нолан

Драматичната история на "Бащата на атомната бомба"

В страната сред най-печелившите филми за тази година досега са също и "Спайдър-мен: През Спайди-вселената", "Пазители на галактиката Volume 3", "Малката русалка" и "Аватар: Природата на водата".