Когато през 2009 г. излезе по кината, "Аватар" промени всичко - и върха на бокс офиса, и очакванията на хората от кино индустрията. Но с този филм Джеймс Камерън направи и още нещо - показа колко красив и истински зрелищен може да бъде 3D форматът.

Камерън никога не е крил, че има достатъчно идеи, за да снима не само продължение, но и още няколко филма. Въпреки това годините минаваха и нищо не се случваше около евентуален втори.

Първото по-сериозно раздвижване около намеренията и филма му се случиха девет години по-късно. През 2018 г. логото на "Аватар" получи своята актуализация и бе дадена дума, че може да очакваме следващата глава в историята през 2020 г. Разбира се, това не се случи, като не сме напълно убедени, че пандемията е единствената причина премиерата да бъде отлагана няколко пъти.

Снимка 599626

Източник: Форум Филм България

Е, в крайна сметка нищо от това вече няма значение, защото 13 години след "Аватар" сега се потапяме отново в света на Пандора. И като казваме потапяме, говорим съвсем буквално.

Ако в първия филм действието се развиваше в гористите местности на Пандора, то във втория по-голямата част е във, около или под вода. Но преди да се намокрим, Камерън ни връща там, където ни остави в края на първия си "Аватар" - сред познатите красиви гори при познатите ни сини герои, които се радват на мир и спокойствие.

При на'ви всичко изглежда наред. Всички хора са се изнесли от гората им, където са останали единствено верните на племето учени, които продължават с изследванията си. Любовта между Джейк (Сам Уортингтън) и Нейтири (Зоуи Салдана) е станала не само по-силна, но са създали и семейство. Двамата вече имат три деца, но се грижат и за още две. Първото е Кири (Сигорни Уивър), а второто е момче, на което всички казват Паяк (Джак Чампион), чиято история е по-специална, но ще оставим всеки сам да разбере как и защо.

Снимка 599627

Източник: Форум Филм България

Тази красива семейната идилия обаче е развалена. Естествено, отново от хората - твърдо решени да подчинят на'ви, за да използват пълния капацитет на Пандора за целите и нуждите си. И този път са още по-добре подготвени и въоръжени. За да се случи това обаче, съпротивата трябва да бъде сломена - нещо, което не е особено реалистично, познавайки нрава на Джейк Съли и Нейтири.

Но вече не става въпрос само за тях двама. Затова и избират семейството пред непрестанната война и опасности. В търсене на подслон, те отиват при друго племе на'ви, което обитава моретата на Пандора.

И от този момент започва същинското пиршество за очите, защото "Аватар: Природата на водата" ни припомня с пълна сила какво е филм в 3D формат. Изключително красив, силно въздействащ и зрелищен са може би думите, които го описват най-добре след първо гледане. А второто си е направо задължително - за да може човек да види всички малки детайли, които е пропуснал първия път.

Снимка 599630

Източник: Форум Филм България

И да, признаваме, че на моменти оставахме толкова впечатлени от визуалната работа, която Джеймс Камерън и екипът му са свършили, че забравяхме научнопопулярен филм ли гледаме, или игрален.

И ако трябва накрая да обобщим, бихме казали на всеки, който се кани да влезе в киносалона, че "Аватар: Природата на водата" е още от същото, което познава от 2009 г. И то в добрия смисъл.

"Аватар: Природата на водата" е по кината от 16 декември