ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 1 час и 54 минути
  • Режисьор: Грета Гъруиг
  • В главните роли: Марго Роби и Райън Гослинг
  • Бюджет: около 145 милиона
  • С какво да се подготвим: "Лейди Бърд" или "Малки жени"

Повече от 60 години след като първата кукла Барби излиза на пазара, и днес мненията за нея продължават да бъдат разнополюсни. Някои виждат в играчката на Mattel пример за момичетата, който им показва, че могат да постигнат всичко, към което се стремят. За други пък куклата е по-скоро символ на остарели идеали, токсични полови норми, нереалистични стандарти за красота и консуматорски идеали за женственост.

Филмът "Барби" лесно можеше да бъде превърнат в двучасова реклама, но всъщност елегантно представя един екзистенциален поглед към трудностите да бъдеш жена, суровата природа на живота, както и разбирането, че постигането на съвършенство е абсурдно.

Бързаме да уточним, че филмът изобщо няма за цел да размахва порицателно пръст или бъде твърде философски. Все пак e комедия, а и главните герои в него са кукли (макар и изиграни от актьори). Наред с посланията, които ни дават храна за размисъл, към стойността на "Барби" допринасят и лекият хумор, приключенските елементи, музиката, танците и цялостното настроение, напоено с розово, което струи през повечето време.

Снимка 626966

Източник: Alexandra Films

Още с началото си филмът ни пуска надълбоко в сладникавия свят на куклата. Барби (Марго Роби) посреща поредния перфектен ден в Барби Ленд, където съседки и приятелки са ѝ всички останали барбита: Барби Докторката (Хари Неф), Барби Президентшата (Иса Рей), Барби Писателката (Александра Шип), Барби Русалката (Дуа Липа) и други.

Аналогично, и Кен не е един-единствен. В мъжката компания на главния Кен (Райън Гослинг) са и Кен (Симу Лиу) - основният му съперник в борбата за сърцето на Барби, Кен (Кингсли Бен-Адир) и мъжката русалка Кен (Джон Сина).

В идеалния Барби Ленд управляват барбитата, а всички кеновци са наоколо сякаш, за да правят всичко по-забавно с нелепите си опити да впечатлят момичетата...

Снимка 626965

Източник: Alexandra Films

И така, всичко е песни и танци, докато по време на една от момичешките вечери в къщата на Барби, купонът е прекъснат от репликата: "Някога мислите ли за смъртта?"

И с това перфектният свят на Барби започва да се пропуква. Изненадващо, на следващата сутрин я полива студен душ, млякото се е вкиснало, закуската е прeгоряла, пада от покрива и с ужас открива, че краката ѝ са станали плоски, а по бедрата ѝ вече има целулит.

Снимка 626967

Източник: Alexandra Films

За да разбере какво не е наред, Барби се съветва със Странната Барби (Кейт Маккинън), която впечатлява с познания за истинския свят. След като става ясно откъде произтича проблемът, перфектната ни блондинка е изпратена на мисия, която я отвежда в Лос Анджелис. Разбира се, вечно опитващият се да я впечатли Кен я придружава.

В Ел Ей Барби с изненада (и възмущение) открива сексизма, докато Кен пък е възхитен от патриархата. И двамата обаче са предизвикани не само да оцелеят, но и да изпълнят важна задача в свят, който не може да бъде по-различен от техния.

А за да стане ситуацията още по-комична, на моменти дори абсурдна, но и трогваща, се намесват изпълнителният директор (Уил Феръл) на Mattel (компанията, създала Barbie), майката със силна феминистка енергия Глория (Америка Ферера), бунтуващата ѝ се дъщеря Саша (Ариана Грийнблат) и създателката на куклите Рут Хендлър (Реа Пърлман).

Снимка 626968

Източник: Alexandra Films

Несъмнено обаче в цялата "Барби" история най-силно впечатление правят Марго Роби и Райън Гослинг. И не просто защото са в главните роли. Те неслучайно са избрани за тях. Роби, освен със своя безупречен външен вид и обезоръжаващ чар, допринася за изграждането на героинята си и с усещането за баланс между непоколебимия оптимизъм и сатирата. В някои сцени пък Райън Гослинг тотално краде цялото внимание за себе си. Неговият Кен преминава през трансформацията от хленчещото и търсещо одобрението на своята Барби момче, до наперен мачо, който сякаш вече знае как трябва да се държи един истински мъж.

Снимка 626969

Източник: Alexandra Films

Но за цялата екставаганца, която представлява светът на Барби на голям екран, главният "виновник" е Грета Гъруиг ("Лейди Бърд", Малки жени"), която и режисира филма, и пише сценария за него заедно с Ноа Баумбах. Част от екипа са също и дизайнерът на продукцията Сара Грийнууд и костюмите Жаклин Дюран, които правят Барби Ленд по-реалистично и фантастично пластмасов. Няма как да пропуснем и музиката на Марк Ронсън и Андрю Уайът и изпълненията на "Dance The Night" на Дуа Липа, "What Was I Made For?" на Били Айлиш, "Barbie World" на Ники Минаж и Ice Spice, и "I'm Just Ken" на самия Райън Гослинг. Всички тези песни са идеалното допълнение към историята, които вероятно ще звучат на много места това лято.

Предвид заслугите на големия творчески екип, "Барби" е и пример за това как когато правилните хора се захванат с една необичайна идея, се получава нещо наистина красиво.

"Барби" е по кината от 21 юли