Когато се появи новината за пореден римейк на класически филм, пък било то и анимация на Disney, винаги си задаваме въпроса кому е нужен той. В случая с "Малката русалка" режисьорът Роб Маршал има няколко основателни оправдания в своя защита.

Хали Бейли, "Малката русалка" и защо актрисата плаче след края на снимките на филма на Disney

Колко важно е да бъдеш Малката русалка

Какво донесе на Хали Бейли ролята на Ариел

Първо - това е един от анимационните филми на Disney, които до момента не са се сдобивали с игрална версия. Второ - времената са други. "2023 г. е, трябва да сме пораснали, да сме се научили, да сме наясно с обстановката", казва Джоди Бенсън. И трето - всъщност му се е получило доста добре.

Но да се върнем на Бенсън. Тя озвучава Ариел в анимацията от 1989 г. и смята за напълно оправдано решението на създателите на новия филм да променят част от текстовете на оригиналните песни. И специално на популярната "Kiss the Girl", изпята от приятелите на Ариел, които подканят принц Ерик да я целуне, за да развали магията на морската вещица. В новия текст е допълнена идеята, че Ариел първо трябва да даде съгласието си да бъде целуната.

Снимка 619542

Източник: Форум Филм България

Именно образът на русалката във филма на Роб Маршал ("Чикаго", "Карибски пирати: В непознати води") е една от причините, заради които "Малката русалка" си струва да се гледа от малки и по-големи момичета, а и момчета. Ариел на Хали Бейли е тийнейджърка с мечти, която желае да излезе извън познати води - буквално и преносно, да види други светове, да научи нови неща, да следва мечтите си.

Снимка 619533

Източник: Форум Филм България

анкета

Ще гледате ли новия филм „Малката русалка“, в който малката русалка е тъмнокожа?

Виж резултати

Не, смятам, че Малката русалка може да бъде само бяла 42.0%

Да, защото ми е интересно как се е получило 9.7%

Да, цветът на кожата няма никакво значение 21.7%

Не, предпочитам анимацията 8.2%

Когато я изиграе мъж, тогава ще я гледам 18.4%

Тя не е просто поредната принцеса на Disney, чиято единствена мисия в живота е да срещне принца и да се омъжи за него. "Ариел не иска просто да се махне от океана заради момче. Много повече от това е. Става дума за нея самата, за ролята й в света, за свободата й, живота й и постигането на това, което иска", казва Бейли пред Variety.

Снимка 619532

Източник: Форум Филм България

А Хали Бейли е и един от големите козове на целия филм. Няма спор, че гласът й е омагьосващ - като глас на истинска русалка, а невинните й очи, чаровна усмивка и тийнейджърският й инат да постигне своето успяват да ни накарат да й стискаме палци за всичко. И дори не е нужно да се коментира какъв е цветът на кожата й - все пак не познаваме някой, виждал истинска русалка, и няма как да обвиняваме Маршал за избора му.

Снимка 619543

Източник: Форум Филм България

Второто голямо попадение е Мелиса Макарти в ролята на морската вещица Урсула, която тук е и леля на Ариел. Макарти отдавна е доказала комедийния са талант, а тук го поръсва с щипка злостна магия, светещи в тъмнината на океана пипала на октопод и чудесни вокални изпълнения.

Снимка 619540

Източник: Форум Филм България

Споменаване заслужават Хавиер Бардем като бащата на Ариел цар Тритон, Джона Хауър-Кинг като един много миловиден и много романтичен принц Ерик, както и Давийд Дигс, Джейкъб Трембли и Аукуафина като верните приятели на Ариел Себастиан, Флаундър и Стъкъл. 

Снимка 619534

Източник: Форум Филм България

Като фенове на мюзикълите няма как да не се радваме на всички добре познати песни от анимацията "Малката русалка", умело адаптирани за игралния филм от Алан Менкен и Лин-Мануел Миранда. Както и на визуалното пиршество на подводния свят, изпъстрен с всички чудновати морски обитатели, за които можем да се сетим.

Снимка 619541

Източник: Форум Филм България

И бърза забележка за "прекалената политическа коректност" на филма. Да, Ариел на Роб Маршал е тъмнокожа. Такава е майката на принц Ерик, който пък е осиновено дете. Сестрите на Ариел се дразнят на хората, защото замърсяват океаните и разрушават кораловите рифове. А финалът ни представя един идеален свят, в който всички живеят заедно и се разбират въпреки различията си. Но в крайна сметка нали затова са приказките? За да ни накарат да вярваме, че един по-добър свят все пак е възможен.

"Малката русалка" е по кината от 26 май