ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 3 часа
  • Режисьор: Кристофър Нолан
  • В главните роли: Килиън Мърфи, Робърт Дауни-младши, Мат Деймън, Емили Блънт
  • Бюджет: 100 милиона долара
  • С какво да се подготвим: с книгата "Опенхаймер: Американският Прометей"

"Отчасти биография, отчасти трилър, отчасти филм на ужасите." Така коментира "Опенхаймер" Килиън Мърфи в интервю за Guardian. И макар това да е новият филм на Кристофър Нолан, за нас това е преди всичко филм на Мърфи. 47-годишният ирландски актьор влиза в ролята на Дж. Робърт Опенхаймер - физикът, сдобил се с нееднозначната титла "баща на атомната бомба".

Задачата на Мърфи е нелека - Опенхаймер е личност, изтъкана от противоречия. Евреин и комунист, блестящ учен и стряскащо наивен, когато трябва да пази собствените си интереси. Привързан към семейството си, но с няколко извънбрачни връзки. И може би точно затова актьорът я приема толкова присърце - достатъчно е да видим филмографията му, за да сме наясно, че там лесни роли няма.

В тази се хвърля през глава - почти не се храни, подобно на самия Опенхаймер. Колегите му Мат Деймън и Емили Блънт го викат в края на всеки снимачен ден на вечеря, а Килиън Мърфи неизменно отказва. Посвещава се на изучаване на героя си: "Интересува ме човекът и какво се случва с него, след като изобретява атомната бомба. Самата механика на последното не е за мен - нямам интелектуалната способност да я проумея."

Снимка 627111

Източник: Форум Филм България

Според нас не е и нужно - Килиън Мърфи като Роберт Опенхаймер присъства в над 95 % от кадрите на филма на Нолан и ги изпълва до краен предел. Слабата му физика, изпитото лице с изсечени скули, пронизващо сините очи, зад чийто поглед се крият вселените в главата на учения - не е нужно да разбираш от квантова физика, за да си наясно, че Мърфи е съвършен в ролята.

Снимка 627110

Източник: Форум Филм България

Съвършен, за да предаде най-голямото противоречие на Опенхаймер, както и на всеки друг гениален учен в историята - дали да продължиш с работата си, когато знаеш, че ще загубиш контрола над собственото си откритие? Дали да създадеш нещо с грандиозно значение за развитието на човечеството, когато с това слагаш на карта съдбата на самото човечество?

Виждаме учения преди и след изобретяването на атомната бомба, между "Осанна" след успешната детонация при опита "Тринити" на 16 юли 1945 г. в пустинята на Ню Мексико и "Разпни го" - няколко години по-късно, когато зловещата сянка на маккартизма пада над Съединените щати.

Снимка 627114

Източник: Форум Филм България

"Престани да се правиш на мъченик", казва му съпругата на Опенхаймер Кити (Емили Блънт). "Имам кръв по ръцете си", казва Опенхаймер на президента Труман след пускането на бомбите над Хирошима и Нагазаки.

Мъченик или зъл учен? Еднозначен отговор за човек като Робърт Опенхаймер няма. "Гений" обаче е най-честото определение, с което се сдобива режисьорът Кристофър Нолан.

Да, това със сигурност е най-амбициозният му филм, а притесненията ни за дължината му от три часа се оказаха неоснователни - всяка минута е оправдана. Оправдан е и неочакваният начин, по който представя взрива при "Тринити", когато целият звук изчезва и оставаме безмълвни във вакуума на последствията, които ще има успешното създаване на атомната бомба.

Снимка 627109

Източник: Форум Филм България

"Опенхаймер" е мащабен, трескав, гигантски филм, в който характерното за Нолан визуално пиршество тежи еднакво с чудесната актьорска игра на Мърфи, Робърт Дауни-младши, Мат Деймън, Флорънс Пю, Емили Блънт, Кенет Брана, Джош Хартнет и Том Конти като много правдоподобен Алберт Айнщайн.

Филм, който има и още едно голямо преимущество. Не се опитва да дава отговори. Защото за личности като Робърт Опенхаймер еднозначни отговори не съществуват.

"Опенхаймер" е по кината от 21 юли