Всеки един филм на Кристофър Нолан е очакван с нетърпение, защото знаем, че режисьорът не прави компромис с визията си за героите и сюжета.

"Опенхаймер" с Килиън Мърфи - какво да очакваме от филма на Кристофър Нолан

Какво да очакваме от "Опенхаймер" на Кристофър Нолан

Драматичната история на "Бащата на атомната бомба"

Последно от него гледахме "Тенет", който обаче сякаш не успя да покрие високите очаквания от предни негови филми като "Интерстелар" и "Генезис".

Но това не разочарова Нолан, който почти веднага се захвана с "Опенхаймер" - филмът, който проследява създаването на първата ядрена бомба от Робърт Опенхаймер. Филмът вече е по кината, а ние се заровихме в IMDb, за да извадим всички по-интересни факти за него.

Кой кой е в "Опенхаймер"

Главната роля във филма - тази на Робърт Опенхаймер, е поверена на брилянтния Килиън Мърфи, когото най-отчетливо свързване с участието му в сериала Peaky Blinders.

Емили Блънт е Кити Опенхаймер - съпругата на брилянтния учен. Робърт Дауни-младши е Люис Щраус, който е член на Американската комисия по ядрена енергетика. Докато Мат Деймън влиза в ролята на генерал Лесли Гроувс, който прави всичко възможно, за да улесни работата на Опенхаймер и екипа му по създаването на ядреното оръжие.

Другата важна роля е тази на Джийн Татлок - член на комунистическата партия и любовница на Опенхаймер. Тя е изиграна от Флорънс Пю. И нека сега някой каже, че перфектният кастинг не съществува...

Накратко за сюжета

"Опенхаймер" е базиран на книгата на Кай Бърд и Мартин Шервин "Опенхаймер. Американският Прометей" (изд. Сиела, 39,90 лв).

Робърт Опенхаймер е ученият, на който е поставена задачата да ръководи мащабния "Проект Манхатан", който има за цел да създаде първата в света ядрена бомба по време на Втората световна война. В крайна сметка, успява, но разбира бързо какво точно е направил и накъде това ново оръжие може да тласне света.

Сниман изцяло за IMAX

Кристофър Нолан въобще не си играе игрички, когато реши да направи нещо голямо. Ето защо целият филм е заснет със специални IMAX камери, което е изключително рядко. Най-често с такива камери биват заснети само отделни бойни сцени в екшън филмите, които трябва да изглеждат впечатляващо.

И така се оказва, че филмовите ролки за "Опенхаймер" са тежали около 300 килограма, а дължината им е около 17 километра. "Остротата, яснотата и дълбочината на изображението са несравними", казва Нолан за IMAX камерите, според Collider.

Всичко по-интересно на едно място

Оказва се, че режисьорът Сам Мендес е имал правата върху книгата за Опенхаймер и е възнамерявал да я екранизира. Плановете му обаче така и не виждат бял свят.

И макар да говорим за филм за ядрена бомба, Кристофър Нолан твърди, че не е използвал абсолютно никакви CGI. Иначе казано, компютърно генерирани изображения.

Кристофър Нолан, Warner Bros. и острото изказване на режисьора за решението филмите им да бъдат пуснати в HBO Max

Кристофър Нолан нападна остро Warner Bros.

Всеки с възгледите си

Това е шестият филм, в който Нолан и Килиън Мърфи работят заедно след трите филма за Батман, "Генезис" и "Дюнкерк". "Опенхаймер" е най-дългият филм на режисьора до този момент със своите 180 минути.

Това е и първият филм на Кристофър Нолан, който не е продуциран от Warner Bros. Вместо това сега той си сътрудничи с Universal. Това се случва след като режисьорът се изказа остро срещу Warner през 2020 г. заради тогавашното им решение да пускат всичките си филми едновременно в кината и в стрийминг платформата им.

"Опенхаймер" е по кината от 21 юли