Отне 59 години на Мишел Йео да получи първата си главна роля в холивудски филм. 95 години пък бяха нужни на Академията за филмово изкуство и наука на САЩ, за да признае жена, която се идентифицира като азиатка, в категорията си за най-добра актриса.

Кейт Бланшет, Tár, Оскари 2023 и защо актрисата заяви, че ще се оттегли от киното

Отказва ли се Кейт Бланшет от киното

И то след поредната номинация за Оскар

На 24 януари, актрисата, родена в Малайзия, която стана филмова звезда първо в Хонг Конг и после на световната сцена, получи очаквана номинация за Оскар за ролята си във филма Everything Everywhere All at Once.

Това е първото подобно признание в кариерата на вече 60-годишната актриса, известна в Щатите с поддържащите (но все пак много успешни) роли във филми като "Тигър и дракон", "Винаги ще има утре", "Луди богаташки". Но за Академията постижението е дори още по-значимо.

Снимка 603720

Източник: GettyImages

"Отне много време. Но мисля, че това постижение далеч не касае само мен", казва Йео пред The Hollywood Reporter след обявяването на номинациите, говорейки за факта, че е първата азиатка, номинирана в категорията за най-добра актриса. "В настоящия момент, постоянно, през цялото време азиатците се приближават до мен и казват: "Ти можеш, правиш го за нас." Защото през цялото това време те не са били разпознати, не са били чути."

Исторически погледнато, категорията за най-добра актриса на Оскарите е доминирана от бели актриси, като статуквото рядко е било разчупвано от представителки на останалите три раси. Хали Бери пък е и единственият победител - преди повече от 20 години за "Балът на чудовищата".

Снимка 603718

Източник: GettyImages

През годините едва дузина чернокожи жени са били номинирани за най-добра актриса, като първата сред тях е Дороти Дендридж през 1955 г. През 1999 г. Фернанда Монтенегро е първата (от общо четири) латиноамериканки, получили номинации в категорията. В това число влизат и Кейша Касъл-Хюз през 2004 г. и Ялица Апарисио през 2019 г.

До днес обаче нито една жена, идентифицираща себе си като азиатка (най-голямата расова група на планетата), не е била призната за най-добра актриса от наградите на Академията. Според някои архиви Мерл Оберон (1936 г.) всъщност е първата номинирана за най-добра актриса от Азия. Тя обаче не се признава за такава и дори крие произхода си, тъй като майка й има корени от Шри Ланка.

"Навални", Христо Грозев, номинация за Оскар и постижението на документалния филм

След Мария Бакалова отново български принос във филм с номинация за Оскар

С какво и защо ще ни споменават този път

И въпреки че преди настоящата номинация на Мишел Йео номинираната Салма Хайек и победителите Шер и Натали Портман имат претенции за известно западноазиатско наследство (съответно Ливан, Армения и Израел/Русия), никоя от трите не се е идентифицирала като азиатка, както с гордост прави Йео.