Вероятно повечето хора познават Весела Бабинова от ролите й във филми като "Вездесъщият" и "Снимка с Юки", или пък от телевизионните сериали "Мен не ме мислете" и "Денят на бащата". Истината обаче е, че забележителният й актьорски талант проличава още с първото ѝ излизане на театралната сцена.

Никога няма да забравим дебюта й в Народния театър през 2012 г., още докато е студент в НАТФИЗ. Тогава тя изигра Лебедушкин - млад войник, който една сутрин се събужда като жена, в пиесата "Нощна пеперуда" на Пьотр Гладилин. Блестяща роля, превърнала се в причината от онзи момент нататък да ходим по-често на театър в желанието си да гледаме някой като Весела. Някой, който изгражда образ на сцената с толкова хъс, финес и лекота. Образ, който съвсем заслужено й носи Аскеер за изгряваща звезда.

Следват куп постановки в различни театри и още напълно заслужени отличия. А Весела продължава да е все така неповторима.

Доказателство за това е и първият й моноспектакъл "Пистолет в торнадо", който ѝ спечели номинация за тазгодишните награди ИКАР в категорията за водеща женска роля.

Но специалната връзка на Весела с филмовото и театрално изкуство се ражда още в ранното й детство. Искрата на тази любов разпалва баба ѝ Мария, която я води редовно я на кино, я на някоя постановка. "После, когато пораснах, голямо влияние върху решението ми оказаха спектаклите на Александър Морфов", спомня си Весела.

А веднъж разпалена, тази искра продължава да гори с нова сила - и от вълнението ѝ от срещата с публиката, и от срещите със страхотни актьори. От колегите си с удоволствие би споделила повече екранно време с Иван Бърнев - двамата са играли в театъра, срещали са се за съвсем малко и пред камера, но за Весела би било страхотно да работят повече време заедно, защото го намира за прекрасен партньор.

Гергана Данданова в “Клетката” - как се снима сериал за живота в затвор

Гергана Данданова в “Клетката” - как се снима сериал за живота в затвор

По какво си прилича актрисата с героинята и защо сериалът е особено актуален за обществото ни

Що се отнася до страстта към самата актьорска професия, Весела не смята, че има роля, която може да ѝ омръзне, защото вярва, че ако нещо ни отегчава така лесно, може би не е нашето и просто трябва да потърсим друго.

Снимка 653379

Източник: Фотография Стефан Щерев

Може би в именно в търсене на разнообразие, Весела научава и владее четири езика. Един от тях е италианският, за който казва, че й е като майчин. "Това е излишна подробност, вероятно. Аз обичам да се затрупвам с такава информация. Хората по-добре да не следват моя пример", с усмивка споделя актрисата.

Весела възприема себе си като весела, внимателна, сърдечна - защото "това е чистата истина". Не крие, че ѝ липсва повече време за четене, което към момента не е толкова, колкото ѝ се иска. Освен това обича да пътува и напоследък с мъжа ѝ Владимир Зомбори се насочват в посока опознай България малко повече.

Именно с Владимир Зомбори наскоро Весела гледа и "Капоти" - американско-канадски биографичен филм от 2005 г. на режисьора Бенет Милър с участието на вече покойния Филип Сиймор Хофман. Това е и един от последните филми, които е гледала и истински я е впечатлил.

И двамата с мъжа ѝ намират за огромен пропуск, че му отдават нужното внимание чак сега, защото по думите на Весела, Хофман прави страхотна роля в една интересна, леко зловеща история. И въпреки че не е особен фен на творбите на Труман Капоти, филмът я кара да си купи романа "Хладнокръвно", за чието написване става дума във филма.

Ако оставим настрана филмите и се върнем към театъра, Весела с две ръце ни съветва да не пропускаме постановката "Пате пате гъсок" с режисьор Зафир Раджаб в НАТФИЗ.

"Млади, талантливи студенти, разказващи история с целия плам и хъс, на който са способни. Заразяващо е и си струва да се гледа", смята актрисата.

Ние пък сме убедени, че си струва да я гледаме в моноспектакъла "Пистолет в торнадо", където Весела се превъплъщава в ролята на Анджела. Историята ни среща с една жена от малък град. Докато се крие в мазето си в очакване да я връхлети торнадо, тя предава случващото се на живо в социалните мрежи.

Кристина Верославова в сериала "Вина" на БНТ - до Калифорния и обратно по пътя на успеха

Между Калифорния, България и "Вина" - пътят на успеха за Кристина Верославова

Младата актриса за сериала, за приликите с героинята си Марта и любимите си сцени

Сюжетът е тясно обвързан с Хамлетовия монолог "Да бъдеш или да не бъдеш" от едноименната Шекспирова пиеса. Автор е Лорън Гъндърсън - един от най-продуцираните драматурзи в САЩ от 2015 г. насам. Режисьор е Васил Дуев - Тайг, сценографията и костюмите са сътворени от Елис Вели, а музиката е дело на Антони Рикев.

Колко време имахте, за да се подготвите за образа на Анджела и имахте ли трудности?

Репетиционният процес беше точно един месец. Трудността беше единствено в ужаса от това, че ще бъда сама на сцената.

С какво ролята беше предизвикателство за вас?

Именно с това, че няма да имам партньор и каквото и да става, ще трябва да разчитам само на себе си.

Снимка 653377

Източник: Фотография Стефан Щерев

Какво беше първото, което ви грабна в образа и ви държи и до този момент?

Това, че тя умее да разсмива хората.

“Пистолет в Торнадо (и хиляди жестоки удари)” с Весела Бабинова с премиера в “Theatro отсам канала”

Какво ще направи за първи път Весела Бабинова

Да надхитриш смъртта през смях

А какво харесвате в Анджела и какво не харесвате?

Харесва ми, че проявява чувството си за хумор в кофти ситуации. Не ми допада, че лъже малко повече, но предвид обстоятелствата ѝ е простено.

По какво Анджела си прилича с Весела и по какво се различава?

Прилича си по смешките, с които печели хората на своя страна, а се различава по това, че тя не преследва целите си от страх.

Какво предстои оттук-насетне?

Живот и здраве, филм, сериал, а може би и още нещо. Междувременно може да гледате "Пистолет в торнадо" на 2 и 26 март в "Theatro отсам канала".