Вчера, 11 април, се проведоха 20-ите награди на британската академия за филмово и телевизионно изкуство BAFTA Game Awards.

GTA 6 и защо е възможно забаване на пускането на шестата част от Grand Theft Auto

GTA 6 може и да се забави...

Проблеми на хоризонта

В една от най-важните категории - тази за най-добра игра на годината, бе отличена Baldur's Gate 3. Ролевата игра, базирана на Dungeons&Dragons, грабна общо пет награди. Сред тях бе и тази за най-добра музика, за която заслугите са на българина Борислав Славов, разбираме от БНР.

Награждаването е отразено и от BBC, които пишат, че след получаването на статуетката, българският композитор трудно е сдържал сълзите си и е благодарил за "този специален момент в живота ми".

"Вярвам, че ако не оставите частица от сърцето си в музиката, никой не може да ѝ се наслади... Бих искал да благодаря на всеки един от вас в тази зала", допълва още той.

За родения през 1973 г. Борислав Славов знаем, че всъщност няма музикално образование и започва музикалната си кариера относително късно. Завършил е компютърни науки в Софийския университет и няколко години работи в софтуерна компания, преди да се насочи изцяло към композирането и продуцирането на музика за видеоигри.

Един от композиторите, повлияли творчеството му е Ханс Цимер, с когото дори са работили заедно. През 2011 г. двамата записват музиката към втората играта от шутър поредицата Crysis.

Call of Duty: Warzone Mobile и на коя дата ще излезе играта за iOS и Android

Ето кога излиза Warzone Mobile за iOS и Android

Още през март

Борислав Славов е композирал музиката и на друга отличена с BAFTA виедоигра - наградената за най-добра мултиплейър видеоигра Divinity: Original Sin II.