Първо беше разделното хранене, после дойдоха диетата Аткинс, кето режимът, диетата на Дюкан, алкалната, както и тази според кръвната група. Последната мода в режимите на хранене се нарича пеганизъм.

Снимка 382936

Източник: iStock

Името идва от съчетаването на веган и палео. Веганството, както на всички ни е известно, се състои в изхранване само с плодове и зеленчуци. Палео диетата е малко по-изискваща - базирана на това, с което според някои са се изхранвали хората през палеолита, тя включва месо, риба, зеленчуци, яйца, ядки, но пък изключва млечните продукти, зърнени култури и варива, алкохол и захар.

Снимка 381345

Източник: iStock

На фона на горните две пеганизмът се оказва сравнително лесен за спазване и няма да ни кара да примираме от глад. В тази диета се набляга най-вече на плодовете и зеленчуците, но пък забраната за бобовите и зърнените храни остава. Прясното месо и риба, както и яйцата, са позволени, но като допълнение към зеленчуците.

Снимка 332483

Източник: iStock

За разлика от палео диетата, пеганизмът позволява някои млечни продукти като кисело мляко, кефир и масло. Затова пък забранени остават захарта, алкохолът и полуготовите храни. Което означава, че ако не друго, пеганизмът е здравословен и сравнително разнообразен начин на хранене.