Сякаш в отговор на наскоро обявения от Xiaomi хуманоиден робот, Илон Мъск наскоро сподели пред китайското списание Cyberspace нови детайли около робота, който готви собствената му компания Tesla. 

Xiaomi CyberOne и какво знаем за хуманоидния робот на компанията

Какво може хуманоидният робот на Xiaomi

По стъпките на Tesla

Още в началото на тази година стана ясно, че компанията работи по т.нар. Тesla Bot, известен още като Optimus, който ще бъде представен тази година и ще може да изпълнява множество функции. 

Първоначално бе обявено, че целта е роботът на Tesla да изпълнява опасни и повтарящи се движения и задачи, и да може да заеме роля в производствената индустрия. 

Снимка 559121

Източник: Twitter / carandbike

Сега Мъск разкрива, че роботът всъщност ще може да изпълнява и различни домакински задължения, като готвене и косене например, но ще може и да служи като другар за възрастни хора. 

Подобна е идеята зад робота на Xiaomi, ако съдим по думите на Лей Джун, СЕО на Xiaomi, по време на представянето му преди няколко дни. 

Планът на Мъск е в следващите 10 години Optimus да влезе в масово производство и да достигне десетки милиони домове, съобщава Gizmodo. 

Снимка 543909

Източник: GettyImages

Според милиардера роботът на Tesla ще е по-евтин от автомобил и ще се превърне в продукт, който можем да подарим на близките си за рождения им ден.

Хубаво е да имаме предвид, че сроковете и целите, които Мъск обявява, обикновено се оказват твърде амбициозни и често се отлагат. 

Все пак обаче изглежда, че представянето на Optimus действително наближава и ще се състои преди края на годината. 

Илон Мъск, Tesla, Tesla Bot и какви са плановете на милиардера за робота на компанията

Tesla Bot не е като другите роботи

При Мъск нищо не е скучно и обикновено

Припомняме, че роботът ще е с човешки размери и тегло, а вместо лице ще има екран, който ще служи като интерактивен интерфейс.