Електромобилите Tesla успяха да предизвикат истинска революция по целия свят. Но от компанията на Илон Мъск от време на време виждаме и някой и друг ексцентричен продукт - точно като него.

Tesla и проблемите с Model 3 и Model S, заради които компанията ще отзове 500 000 автомобила

Защо Tesla отзовава 500 000 автомобила в САЩ

Това са огромни числа

Преди няколко месеца Tesla показа робота Tesla Bot - роботът, който е висок 70 см, тежи 65 кг, изглежда като излязъл от научна фантастика и е предназначен за изпълнение на "скучни, повтаряеми и опасни задачи". Или поне така го представи Мъск през август. А сега явно това му звучи прекалено скучно и вече е готов с нови планове за него.

По време на участието си в подкаста на Лекс Фридман милиардерът разкри, че планира да направят хуманоида "страхотна дружка", точно като R2D2 или C-3PO от "Междузвездни войни", които обаче имат "много недостатъци и глупави неща". Така освен да помага на хората в работните им задължения, той може да им бъде и приятна компания.

Основната идея на Мъск е всеки Tesla Bot да има характер, който се изгражда постепенно, а не да бъде като всички други роботи, които са "еднакви". Тази "индивидуалност" на хуманоида например може да се променя така, че той да прилича все повече на своя собственик и двамата да си станат супер тандем, предава Daily Mail.

Все пак Мъск уточнява, че първоначалният фокус на Tesla ще е да направи робота "полезен". Трудно му е обаче да се ангажира с конкретна времева рамка за разработването му. Надява се да имат "приличен" прототип до края на 2022 г.

Tesla Bot ще включва в себе си не една и две сложни технологии - като компютъра Autopilot, използван в електромобилите на компанията. Чрез него ще разпознава нещата от реалния свят. Камерите ще бъдат монтирани в предната част на главата му. Но той ще притежава и сензори и задвижващи механизми, разработени специално за него. 

Tesla, Tesla Bot, Илон Мъск и какво ще може да прави роботът на компанията

Какво ще може да прави хуманоидният робот на Tesla

Tesla и Mъск ще правят роботи

С всички тези технологии Мъск смята, че възможностите на хуманоида са "почти неограничени". Той пояснява, че Tesla Bot може да бъде "победен" от хората и не представлява заплаха за тях, каквито са притесненията на някои.