След като преди дни се похвали с първия човек с поставен чип Telepathy от компанията му Neuralink, Илон Мъск не пропусна да ни сподели още едно свое постижение. Отново става дума за доста противоречив проект, който очевидно е на сърце на милиардера.

Neuralink на Илон Мъск и Telepathy - първият поставен мозъчен имплант на човек

Мъск чипира и първия човек

Стъпка напред към крайната цел

Хуманоидният робот Optimus на Tesla бе представен преди почти три години, но все още не знаем много за него, освен че разработването му не е спряло и очевидно функциите му стават все по-впечатляващи. А за собственика на компанията е голямо удоволствие да следи прогреса и да ни информира чрез социалните мрежи.

Първо по-рано през януари Илон Мъск публикува видео, на което виждаме как Optimus сгъва тениска. Видеото събра над 74 милиона гледания, а пояснението към него беше, че хуманоидът все още не може да изпълнява подобни задачи напълно самостоятелно, но със сигурност в бъдеще ще може да се справя и в "произволна" среда, където не всичко му е подготвено и улеснено.

В края на миналата седмица пък милиардерът се похвали с друго видео в социалната мрежа, на което виждаме, че е извел робота на разходка из фабриката. В клипчето с продължителност 15 секунди Optimus прави неособено уверени крачки в права линия под погледите на служителите на фабриката.

Роботът с височина малко над 180 см предизвика десетки хиляди коментари. Голяма част от потребители изразиха притесненията си докъде ще стигне развитието на технологиите и какво ще могат да правят хуманоидите в близко бъдеще. "Всичко е чудесно, докато роботите не започнат да убиват хора", смятат някои.

Други се пошегуваха, че Optimus ходи така, сякаш трябва да отиде до тоалетната. Трети пък сравниха походката му с тази на американския президент Джо Байдън. Е, не липсват и възхитени от прогреса, които споделят, че са впечатлени и не са очаквали хумоноидът да се движи толкова естествено, цитират ги от Daily Mail.

Илон Мъск и снимката от дома на милиардера

Как изглежда домът на Илон Мъск

Когато имаш 210 милиарда, но живееш на 50 квадрата

Друго, което знаем за хумоноида на Илон Мъск и Tesla, e, че може да ходи със скорост 8 км/ч и да вдига около 68 кг. Притежава и развити умения от фината моторика, които му позволяват да държи крехко яйце, без да го счупи. А с какво точно ще може да ни бъде полезен за цената от около 20 хиляди долара, тепърва ще разбираме.