Apple, както и повечето останали технологични производители, изпитват сериозни проблеми с подготовката и логистиката около новите си модели - заради практическите ефекти на разпространяващия се коронавирус.

"Смъртта може да почака", коронавирусът и отлагането на филма за Джеймс Бонд с няколко месеца

И Джеймс Бонд стана жертва на коронавируса

"Смъртта може да почака" беше отложен за четвърти път

Много фабрики и предприятия в Китай и по света, където се произвеждат части за смартфони, бяха затворени. Повечето все още не могат и да се върнат към нормална работа.

В същото време истерията около вируса расте на пълни обороти в САЩ и се превърна в причината за поредното отменено събитие на Apple.

Снимка 471104

Източник: GettyImages

За края на месец март компанията бе насрочила голяма конференция, по време на която щяхме да видим дългоочаквания бюджетен iPhone 9.

Apple, iPhone SE 2 и как ще изглежда бюджетният смартфон на компанията

Как ще изглежда iPhone SE 2

Ретро дизайн за малко пари

Уви, вчера, 10 март, Apple обяви, че конференцията няма да се състои, а обявяването на iPhone 9 ще бъде отложено.

Закъснението на модела обаче не се дължи на отменената конференция, а на факта, че в момента продажбите на смартфони в глобален мащаб бележат невиждани спадове.

В Китай например продажбите за първите два месеца на годината са били около 60% надолу спрямо миналата година.

Така Тим Кук и хората му са решили да не рискуват, а да покажат телефона, когато потребителите отново са готови да харчат и да обикалят по магазини.

Коронавирусът, Италия и как изглеждат градовете под карантина

Италия: живот под карантина

Градовете-призраци на Ботуша

Не е ясно обаче дали е насрочена нова дата, а някои вече спекулират, че настоящата ситуация ще принуди Apple да отложи и обявяването на флагманските iPhone 12 модели, което традиционно се случва през септември.