Преди няколко дни служители на Google разкриха, че iMessage представлява широко отворена врата към данните и телефоните на притежателите на iPhone.

iMessage, Google, Project Zero и голяма врата за хакерите

Google предупреждава: iMessage е голяма врата за хакерите

Откриха сериозни пробиви в сигурността на iMessage

Според изложената информация, от Apple вече са успели да затворят пет от пролуките в системата, но все още остават неизвестен брой незащитени такива.

Става въпрос за специален вид проникване, който не изисква намесата на собственика на конкретното устройство. Само чрез изпращане на съобщение през iMessage, което дори не е нужно да бъде отворено, хакерите биха могли да достигнат до всеки аспект на даден iPhone.

Този вид кибер атаки се счита за доста опасен в момента и Apple предлага 1 милион долара на всеки, успял да открие възможност за подобен вид пробив. Колкото и апетитно да звучи предложението от Apple, сумата всъщност е доста по-ниска от тази, с която би могъл да се сдобие един хакер при успешно проникване в iPhone.

Според данни на Wired, откриването на възможност за подобен пробив би донесло "десетки милиони долари" на откривателя си, тъй като има хора и организации, готови да се бръкнат с много повече от милион, за да достигнат до нечий данни.