Още с излизането на първия iPhone Apple категорично отказа да разглежда възможността да позволи свободно инсталиране на приложения от магазини на други компании.

iPhone и защо Apple съветва да не слагаме телефона в ориз, ако го намокрим

Защо да не слагаме iPhone в ориз, ако го намокрим

Ето как да постъпим

През годините много потребители и анализатори повдигаха този въпрос, но Apple не промени статуквото, докато не реши да се намеси и ЕС.

Новият ъпдейт iOS 17.4 за първи път внася в iPhone възможността за свободно сваляне на приложения от чужди магазини, както и още няколко неща, които до момента не бяха достъпни.

Снимка 656502

Източник: iStock

Свободното сваляне на софтуер идва като резултат от директива на ЕС и Закона за дигиталните пазари, които задължиха компаниите да дадат подобни свободи на потребителите си.

Актуализацията на iOS също така позволява използване на интернет браузъри, базирани на платформи, различни от WebKit на Apple.

Apple със сигурност не е във възторг от принудителните промени, като основната теза на компанията е, че те могат да компрометират сигурността на потребителите и техните данни.

Снимка 656503

Източник: iStock

В прессъобщението за iOS 17.4 компанията споменава думата "риск" 22 пъти, като обяснява, че въвежда нови софтуерни механизми за защита.

iPhone 16 и ще се промени ли дизайнът на смартфона

Ще се промени ли дизайнът на iPhone

Време е за нещо ново

Покрай техническите промени, ъпдейтът на системата носи още подобрения, сред които възможност за четене на съобщения от страна на Siri в различни езици, подобрено разпознаване на песни, нов механизъм за следене живота на батерията и други.