Днес хората все по-често се стараят да контролират своето хранене. В отговор на тази тенденция много компаниите за производство на хранителни продукти и напитки увеличават асортимента си от нискокалорични стоки.

Най-новите изследвания на диетолози обаче показват, че и консумацията на нискокалорични храни може да предизвика затлъстяване, тъй като предразполага организма към преяждане.


Изследователите смятат, че преминаването към подобна храна рязко намалява способността на организма за самостоятелно регулиране на всекидневната норма от енергия. В резултат на това човек губи усещането за ситост и за да възстанови недостигащите на организма мазнини и въглехидрати започва да яде повече и постепенно губи чувство за мярка.

Диетолозите изрично подчертават, че докато расте, тялото трябва да бъде свикнато на балансирано хранене. Въпреки някои разногласия, учените са единодушни, че децата трябва да свикнат с балансираното хранене, а не с употребата на нискокалорични продукти.

Те съветват не само да се консумира достатъчно количество мазнини и въглехидрати, но и разумно да се планира всекидневното меню: "Когато човек се храни 5 пъти дневно, се намалява производството на инсулин, а колкото по-малко е това вещество в организма, толкова по-малко мазнини се натрупват в него".

Затова и естественият извод е, че човек, който приема дневната норма от калории на няколко хранения, ще отслабне по-лесно, отколкото този, който се храни веднъж дневно.

dieti.info